Stipendije za usavršavanje u oblasti akceleratorskih tehnologija




Stipendije za usavršavanje u oblasti akceleratorskih tehnologija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), u okviru regionalnog projekta tehničke saradnje RER6039 „Razvoj ljudskih resursa za uspostavljanje Centra za terapiju jonskim zracima u okviru zajedničkog Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope“, objavila je poziv za usavršavanje mladih naučnika u oblasti akceleratorskoh tehnologija relevantnih za hadronsku terapiju.

Poziv je namijenjen državama koje učestvuju u projektu RER6039, među kojima je i Crna Gora, a u okviru njega će biti obezbijeđene do tri (3) stipendije u trajanju od 12 mjeseci za usavršavanje u predviđenim oblastima koje će se realizovati u Nacionalnom centru za onkološku hadronsku terapiju (CNAO) u Paviji, Republika Italija.

Cilj predmetnog usavršavanja je da mlade naučnike pripremi za učešće u uspostavljanju i radu hadronskog akceleratora u okviru budućeg Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST).

Moguće oblasti usavršavanja su:

  • Istraživanje spore ekstrakcije snopa u CNAO;
  • Karakterizacija novog sistema prikupljanja podataka za Schottky monitor CNAO sinhrotrona;
  • Razvoj monitora za snopove niskog intenziteta;
  • Razvoj i testiranje elektronskih ploča;
  • Razvoj sistema upravljanja akceleratorom.

Kandidati treba da posjeduju diplomu master/magistarskih studija u relevantnoj oblasti koja se odnosi na odabranu temu, uz najmanje dvije godine radnog iskustva u struci, kao i osnovne meke vještine (soft skills) koje uključuju: usmjerenost na rješavanje problema, da posjeduju inicijativu, želja za učenjem i otvorenost za diskusiju.

Prijavljivanje se vrši kroz InTouch+ platformu, a rok za podnošenje prijava je 28. januar 2024. godine, radi sprovođenja dalje procedure prema organizatoru.

Napomena: Preselekciju kandidata vrši država članica IAEA koja učestvuje u projektu RER6039, dok konačnu selekciju vrši IAEA.

Za stipendiste koji budu odabrani biće obezbijeđena povratna avio karta ekonomske klase do zemlje u kojoj se usavršavanje realizuje, kao i sredstva za pokrivanje troškova smještaja, hrane, lokalnog prevoza i nepredviđenih troškova tokom trajanja programa.

Više detalja o samom programu i postupku prijavljivanja dostupno je su u dokumentu u nastavku informacije.

Kontakt osoba u Crnoj Gori:

Dr sci Irena Aligrudić, nacionalna koordinatorka projekta RER6039

Email: irena.aligrudic@kccg.me

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.