Prva ESDC obuka na Univerzitetu Crne Gore počinje sjutra




Prva <span class="CyrLatIgnore">ESDC</span> obuka na Univerzitetu Crne Gore počinje sjutra

Prva obuka Evropskog koledža za odbranu i bezbjednost (ESDC), Univerziteta Crne Gore i Nacionalnog Univerziteta za javnu upravu iz Mađarske, "Osnove sajber bezbjednosti za profesionalce izvan tehničke struke", održaće se na Univerzitetu Crne Gore u periodu od 23. do 25. januara 2024. godine.  

Univerzitet Crne Gore, predstavlja prvu ustanovu visokog obrazovanja sa Zapadnog Balkana koja se pridružila ESDC mreži, demonstrirajući svoju ekspertizu i posvećenost unapređenju kapaciteta u sve izazovnijem domenu informacione bezbjednosti. ESDC-a, kao krovna institucije Evropske Unije posvećena unifikaciji i obezbjeđivanju strateškog nivoa obrazovanja u domenu zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike Unije (The Common Security and Defence Policy - CSDP) igra ključnu ulogu u formiranju ekspertize neophodne za suočavanje sa savremenim bezbjednosnim izazovima kroz visokokvalitetno obrazovanje i praktične primjere u skladu sa standardima EU. 

Svečano otvaranje obuke biće održano u utorak 23. januara sa početkom u 9:30h, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, a obratiće se rektor prof. dr Vladimir Božović, savjetnik Predsjednika Crne Gore za bezbjednost Dejan Vukšić, državni sekretar Ministarstva Evropskih poslova mr Bojan Božović, predstavnici Evropskog koledža za odbranu i bezbjednost (ESDC) Panagiotis Marzelas i mađarskog Nacionalnog Univerziteta za javnu upravu prof. dr Csaba Krasznay, kao i saradnica u nastavi Pravnog fakulteta dr Andreja Mihailović, član Izvršnog akademskog odbora ESDC-a.

Tokom obuke preko 30 polaznika iz državnog, civilnog i diplomatskog sektora iz regiona, Poljske, Malte i Grčke će steći neophodne kompetencije za razumijevanje i reagovanje na sajber incidente i imati priliku da prisustvuju posebnoj vježbi koja će biti sprovedena od strane eksperta iz Evropske Agencije za sajber bezbjednost (ENISA), kao i prezentaciji inovativnog Cyber Citizen projekta od strane predstavnika Aalto Univerziteta iz Finske. Nakon uspješno okončane obuke, polaznici će dobiti zvaničan sertifikat izdat od strane ESDC-a, što predstavlja značajan doprinos njihovoj profesionalnoj afirmaciji u sajber bezbjednosti.

Ovo je prva obuka ESDC-a u Crnog Gori i biće podržana i od strane kompanije Sky Express Montenegro, partnera u brojnim istraživačko-edukativnim inicijativama Univerziteta Crne Gore u domenu sajber bezbjednosti i uz logističku podršku pruža Women4Cyber Montenegro, nacionalnog predstvaništva neprofitne organizacije sa sjedištem u Briselu, čime se potvrđuje sinergija akademskog, privatnog i civilnog sektora u jačanju sajber bezbjednosnih kapaciteta.

U prilogu je Agenda događaja.

 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.