Ambasada Francuske snažno podržava saradnju Univerziteta Crne Gore sa univerzitetima Francuske




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Saradnja između Univerziteta Crne Gore i francuskih obrazovnih institucija je izuzetno bogata, ali volje, spremnosti  i inicijative za dalji napredak i produbljivanje veza između ove dvije akademske zajednice i te kako ima. To je ocijenjeno tokom prvog zvaničnog sastanka rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimira Božovića i NJ.E. Anne-Marie Maskay, ambasadorke Republike Francuske. Na sastanku sa rektorom Božovićem, i prorektorkom za internacionalizaciju, prof. dr Sanjom Peković, istaknuta je važnost dosadašnje podrške Ambasade Francuske u jačanju veza između obrazovnih institucija dviju država.

Rektor Božović i prorektorka Peković predstavili su impresivnu mrežu partnerstava sa francuskim univerzitetima. Posebno su istakli važnost saradnje sa francuskim Univerzitetom Azurna obala, u okviru Evropske alijanse univerziteta Uliseus, čiji je član je UCG i to kao  jedini univerzitet koji pored sedam univerziteta članova mreže ne dolazi iz zemlje koja je članica Evropske unije.

"Za male univerzitete poput Univerziteta Crne Gore, aktivno učlanjivanje u mreže je od suštinskog značaja. Vjerujemo da će Uliseus mreža prerasti u nešto više, te postati platforma za ostvarenje naših strateških stremljenja", kazao je rektor Božović.  

Ambasadorka Anne-Marie Maskay je pohvalila Univerzitet Crne Gore ističući da je stekla utisak iz razgovora sa predstavnicima Univerziteta Azurna obala da on ima važno ulogu u Uliseusu. Posebno interesovanje pokazala je za Regionalni centar za sajber bezbjednost kojem je, kako je kazala, Univerzitet pružio podršku.

Prorektorica Peković je podsjetila da UCG ima potpisane ugovore o saradnji sa ukupno 12 visokoškolskih institucija Francuske, od čega četiri bilateralna i osam Erasmus+ sporazuma. UCG je član Univerzitetske agencije frankofonije od 2016. godine,  uz čiju podršku je na Univerzitetu osnovana Frankofona kancelarije za zapošljavanje. Ishod saradnje sa Univerzitetom Azurna obala je i osnovani Balkanski institut za istraživanje i inovacije – BISI.

Ambasadorka Anne-Marie Maskay je pokazala zainteresovanost da podrži nastojanja Univerziteta Crne Gore u daljem razvoju saradnje sa francuskim institucijama.

Na sastanku je učestvovao Cédric Grousset, direktor Western Balkan Cyber Capacity centra i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Francuske.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.