Uliseus obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci: Studentkinja PMF-a o naučnim uzorima




<span class="CyrLatIgnore">Uliseus</span> obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci: Studentkinja PMF-a o naučnim uzorima

Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci koji se svake godine obilježava 11. februara, ima za cilj promovisanje rodne ravnopravnosti u polju nauke. U skladu s tim, Uliseus, mreža evropskih univerziteta kojoj pripada i Univerzitet Crne Gore, obilježava ovaj dan intervjuima sa studentkinjama iz različitih STEM disciplina.

Ajla Šukurica, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta na studijskom programu Matematika i računarske nauke, predstavila je svoju motivaciju opredjeljenja za oblast koju izučava kao i naučni uzor. Video snimak će biti objavljen na Uliseus društvenim mrežama do 11. februara.

Više o položaju žena u nauci danas govori se i na sajtu Uliseusa, na osnovu istraživanja Ujedonjenih nacija. Ženama se, ukazuju, često dodjeljuju manji istraživački grantovi u poređenju s njihovim kolegama, dok, iako čine 33,3% svih istraživača, samo 12% članova nacionalnih akademija nauka su žene.

Samo jedna od pet profesionalaca (22%) je žena u oblastima kao što su vještačka inteligencija. Žene i dalje čine samo 28% diplomiranih inženjera i 40% diplomiranih u računarstvu i informatičkim naukama.

Žene istraživači imaju kraće i manje plaćene karijere. Takođe, njihov rad je nedovoljno zastupljen u visoko-profilnim časopisima i često su prenebregnute za unapređenje.

Uliseus je dio konzorcijuma evropskih univerziteta podržanog od strane Evropske komisije, koji teži da, umrežen, postane univerzitet budućnosti. Mrežu predvodi Univerzitet u Sevilji, u partnerstvu sa Univerzitetom u Đenovi (Italija), Univerzitetom Azurna obala (Francuska), Tehničkim univerzitetom u Košicama (Slovačka), MCI preduzetničkom školom (Austrija), Univerzitetom primijenjenih nauka Haaga-Helia (Finska), kao i Univerzitetom u Minsteru (Njemačka) i Univerzitetom Crne Gore



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.