Univerzitet Crne Gore i Univerzitet u Beogradu: Kroz partnerstvo se postiže više
Univerzitet Crne Gore i Univerzitet u Beogradu: Kroz partnerstvo se postiže više

Odnosi između Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Beogradu su duboko ukorijenjeni, obilježeni snažnim međusobnim partnerstvom i spremnošću da se ta veza još više produbi. Postoji jasna namjera da se ova saradnja dalje razvije i ojača na svim nivoima. To je ocijenjeno na sastanku rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimira Božovića sa rektorom Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladanom Đokićem.

Rektor Božović je istakao da na Univerzitetu u Beogradu uvijek osjeća toplu dobrodošlicu. "Imamo plodnu i raznovrsnu saradnju. Rektor Đokić i ja razgovarali smo o aktuelnim izazovima i novim mogućnostima saradnje na više planova. Prije svega, u fokusu su naučnoistraživačke djelatnosti. Cilj je povezivanje naših akademskih sredina, prožimanje naučnoistraživačkih potencijala, a imamo nova konkretna rješenja koja mogu pospiješiti ovaj značajan segment života oba univerziteta. Ne mali broj srednjoškolaca u Crnoj Gori teži da se upiše na Univerzitet u Beogradu, ali zadovoljni smo što se u poslednje vrijeme sve veći broj ipak odlučuje za Univerzitet Crne Gore. Lično, mislim da su oba univerziteta odlična, i želim nam što više studenata", ocijenio je rektor Univerziteta Crne Gore nakon sastanka u Beogradu.

On je istakao da su akademske veze u regionu bolje nego političke: "Ne da nemamo nikakvih problema sa univerzitetima u regionu, nego imamo izuzetno dobru saradnju sa kolegama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Nemamo nijednu tačku sporenja, naprotiv - imamo brojne zajedničke akcije, i nadamo se da tako možemo da doprinesemo da i politički odnosi među našim zemljama budu bolji."

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić nakon sastanka je zaključio: „Mi smo bratski univerziteti i dugogodišnji partneri, kako bilateralno tako i u mnogim međunarodnim asocijacijama, kao što je Forum univerziteta Jugoistočne Evrope, gdje djelujemo u regionu. Članovi smo više udruženja evropskih i svjetskih univerziteta, gdje opet zajednički radimo u nastojanju da se akademska zajednica u što više zemalja prepozna kao nosilac društvenih promjena. Imamo izuzetno dobru saradnju, a danas smo razgovarali o temama koje će je u budućnosti učiniti još boljom.  Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.