Kick-off za projekat Hawking: Poboljšanje pristupa visokom obrazovanju za osobe s invaliditetom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Univerzitetu Crne Gore u toku je kick-off sastanak za projekat Hawking čime se obilježava početak implementacije projekta koji okuplja petnaest partnerskih institucija od čega su tri iz Crne Gore, četiri iz Bosne i Hercegovine, po dvije iz Srbije i Albanije, te po jedna iz Turske, Kipra, Slovenije i Portugalije.

Univerzitet Crne Gore je koordinator projekta Hawking, čiji rukovodilac je prorektor za nastavu UCG prof. dr Veselin Mićanović. Ciljevi projekta Hawking baziraju se na uspostavljanju mehanizama inkluzivne digitalne tranzicije iz srednjeg u visoko obrazovanje, sa naglaskom na studente sa invaliditetom, kao i na poboljšanje institucionalnog i infrastrukturnog okruženja.

Projekat je inspirisan životom i dostignućima slavnog fizičara iz 20. vijeka, dr Stivena Hokinga, i njegovim putem ka uspjehu uprkos invaliditetu izazvanom amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS) koja mu je dijagnostikovana u 22. godini. Dostigao je vrhunac u svom polju uprkos invaliditetu i duboko promijenio percepciju društva prema osobama sa invaliditetom dokazujući da se može postići sve pod uslovom da postoje odgovarajuća sredstva podrške za to.

Kako se navodi u obrazloženju, ključna pitanja kojima će se projekat baviti odnosi se na ograničenu dostupnost studenata sa invaliditetom u visokoškolskim ustanovama na Zapadnom Balkanu i nejednakost pomoći za završetak studija koja proizilazi iz niske upotrebe digitalnih usluga, mehanizama i alata. U zemljama Zapadnog Balkana, broj učenika sa invaliditetom raste, kao i potreba da se koristi digitalna transformacija i da se popune postojeće digitalne praznine za ove grupe učenika. U prosjeku, 15% učenika u obrazovnom sistemu živi sa nekim oblikom fizičkog invaliditeta (od kojih je većina povezana sa oštećenjem vida i sluha i problemima kretanja), dok je preko 20% njih sa različitim mentalnim smetnjama. Projekat će se posebno baviti ograničenim postojećim praksama saradnje između srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova putem digitalnih alata i primjene novih praksi digitalne tranzicije između nivoa u obrazovnim sistemima.

Kick-off sastanak za projekat Hawking trajaće do 1. marta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.