Rektor Božović sa ministrom Krapovićem: Razmatrane mogućnosti jačanja saradnje 




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ministar odbrane Dragan Krapović sa delegacijom sastao se sa rektorom Univerziteta Crne Gore (UCG), prof. dr Vladimirom Božovićem, u Rektoratu UCG, gdje su razgovarali o ključnim aspektima saradnje ove dvije institucije i mogućnostima njenog jačanja. Prisutni su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim zajedničkim djelovanjem, kako kroz učešće predstavnika Univerziteta Crne Gore u radu Međuresorske radne grupe za implementaciju Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost, tako i kroz realizaciju Memoranduma o saradnji između Pomorskog fakulteta Kotor i Ministarstva odbrane, zahvaljujući kojoj studenti studijskih programa „Nautika i pomorski saobraćaj“, „Brodomašinstvo“ i „Pomorska elektrotehnika“, imaju organizovane praktične vježbe na školskom brodu „Jadran“ i ostalim raspoloživim brodovima Mornarice Vojske Crne Gore. 

Ministar odbrane istakao je da je Univerzitet Crne Gore, kao jedinstvena obrazovna institucija u zemlji, važan partner u domenu primjene Rezolucije 1325, te pozdravio ideju da se organizuje panel diskusija „Značaj učešća žena u izgradnji mira i bezbjednosti“, koja je predviđena Akcionim planom za sprovođenje ove rezolucije. Ovakav panel, kao odličan primjer međuresorske saradnje, će doprinijeti promociji značajne teme, posebno u svijetlu aktulenih bezbjednosnih izazova i uloge žena u njima. 

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima saradnje sa ostalim jedinicama Univerziteta. Tako je predložena saradnja sa Mašinskim fakultetom, studijskim programom „Kvalitet i standardizacija“, čija bi ekspertiza umnogome doprinijela izradi Pravilnika o obezbjeđenju kvaliteta, koji bi - kada se, po usvajanju izmjena i dopuna Zakona o odbrani, steknu preduslovi za njegovo donošenje – detaljnije definisao način vršenja poslova obezbjeđenja kvaliteta u oblasti odbrane. Prateći dinamiku svjetskih tokova, te prepoznajući vještačku inteligenciju kao mehanizam koji može doprinijeti podizanju operativne efikasnosti u misijama, kroz predviđanje i identifikaciju prijetnji, ministar odbrane istakao je da postoji prostor za saradnju u predmetnom domenu i sa Prirodno-matematičkim fakultetom. 

Obje strane iskazale su spremnost i za unapređenjem saradnje u oblasti naučno-istraživačkih projekata, kao i studijskih programa u oblastima „Bezbjednosti i obrane“. Biro za odnose s javnošću Ministarstva odbrane


Biro za odnose s javnošću Ministarstva odbrane



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.