Objavljen prvi standardizovani izvještaj o akademskom radu: Bolja vidljivost akademske izvrsnosti Univerziteta Crne Gore    




Objavljen prvi standardizovani izvještaj o akademskom radu: Bolja vidljivost akademske izvrsnosti Univerziteta Crne Gore     

Univerzitet Crne Gore inicirao je unapređenje izvještavanja o akademskom radu kroz objavu prvog standardizovanog Izvještaja  o radu za akademsku 2022/2023. godinu, u čijoj izradi su učestvovale sve organizacione jedinice.

Izvještaj sadrži tabelarni prikaz aktivnosti predstavnika univerzitetskih jedinica, obuhvatajući različite aspekte rada, od istraživačkih, projektnih do edukativnih aktivnosti i inicijativa.

U domenu naučnoistraživačke i umjetničko-istraživačke djelatnosti, naveden je pojedinačni doprinos predstavnika fakulteta kroz objavu radova ili poglavlja u prestižnim monografijama ili časopisima od nacionalnog, evropskog i svjetskog značaja, kao i uređivačka i recenzentska djelatnost, aktivno učešće na naučnim konferencijama, izložbama, naučnim skupovima, nacionalne i internacionalne važnosti.   

Takođe,  prikazano je učešće pojedinaca u aktivnim projektima, kojih ima više od 100 na Univerzitetu Crne Gore, a finansiraju se iz fondova različitih nacionalnih i međunarodnih programa. Kroz veliki dio ovih projekata, naučnici Univerziteta Crne Gore sarađuju sa naučnicima vodećih naučnoistraživačkih institucija širom svijeta u rješavanju ključnih izazova sa kojima se suočava svijet.

Obuhvaćene su i aktivnosti poput iniciranja i organizovanja događaja, kao i premijerno prikazivanje umjetničkog djela i njihova komercijalna realizacija.

Pored stručne i inovativne djelatnosti, između ostalog, prikazane su i aktivnosti u domenu nastave, gostujuća predavanja u inostranstvu, predavački i mentorski rad. Ovaj izvještaj bilježi i nagrade i počasti pojedinaca ostvarenih u prethodnoj studijskoj godini.

Ovi podaci nam istovremeno omogućavaju da bolje razumijemo raznolikost aktivnosti koje čine srž Univerziteta.  

Inicijativa koja je rezultirala ovom publikacijom je realizovana u duhu transparentnosti, sa ciljem jasnijeg sagledavanja rezultata akademskih aktivnosti. U duhu jubilarnog slogana Univerziteta Crne Gore "Luča budućnosti", očekujemo da će ovi rezultati poslužiti kao koristan resurs za donošenje kvalitetnih odluka vezanih za aktivnosti i razvoj Univerziteta u budućnosti.

Više informacija dostupno je u samoj publikaciji Izvještaji o radu za akademsku 2023/2023. studijsku godinu

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.