Crtica iz života Univerziteta Crne Gore: Prvi šahovski turnir čovjeka i mašine




Crtica iz života Univerziteta Crne Gore: Prvi šahovski turnir čovjeka i mašine

Prvi šahovski turnir, regionalni događaj koji je spojio nauku i šah, održan je u oktobru 1999. godine na Univerzitetu Crne Gore. Ova istorijska manifestacija organizovana je u prostorijama Biotehničkog instituta u Podgorici, pod pokroviteljstvom Asocijacije istraživača Biotehničkog instituta - Podgorica i Šahovskog saveza Crne Gore, sa Veliborom Spalevićem na čelu organizacije.

Turnir je bio poseban po tome što su se naša najveća imena šaha (D. Kosić, Z. Vuković, V. Vujošević, D. Blagojević, V. Pajković, B. Miljanić) suočili ne samo sa svojim ljudskim protivnicima sa tadašnjeg Biotehničkog instituta (Spalević, Marković, Maraš, Mugoša, Čurović, Dlabač, Laušević),  već i sa kompjuterskim programima instaliranim na računarima sa Pentium III(450 MHz) i Pentium II (400 MHz) procesorima, uključujući tadašnji sofisticirani šahovski program Fritz 5. Ova inicijativa nije samo postavila temelje za buduću integraciju tehnologije u šah, već je takođe promovisala Univerzitet Crne Gore kao mjesto inovacija i intelektualnog nadmetanja.

Manifestaciju je uz prisustvo velikog broja zvanica prepune svečane sale BI tada otvorio dr Blagoje Cerović, predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore. Važnost i uticaj ovog događaja zabilježeni su u knjizi "Šahovski vijenac" autora Maksima Lutovca, koji pruža detaljan prikaz ovog turnira i njegovog značaja za šahovsku i naučnu zajednicu Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.