Razvoj naučnoistraživačkih kapaciteta kroz COST program




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na sastanku u Rektoratu UCG, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović i dr Ronald de Bruin, direktor COST Asocijacije, ragovarali su o različitim mogućnostima koje COST program pruža istraživačkoj zajednici na Univerzitetu.

Rektor Božović je detaljno predstavio seriju intenzivnih inicijativa na Univerzitetu Crne Gore, koje su usmjerene na osnaživanje mladih istraživača i doktoranada, posebno kroz organizovanje boravaka u okviru programa za razvoj nauke i profesionalno usavršavanje. Ovi programi, koji doprinose ispunjavanju ciljeva Strategije razvoja Univerziteta, omogućavaju bogatu razmjenu iskustava i znanja na globalnom nivou, što predstavlja ključni faktor u jačanju naučne zajednice Univerziteta Crne Gore.

Na sastanku su učestvovali i prorektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Veselin Mićanović, saradnik za upravljanje projektima u Kancelariji za projekte UCG, mr Filip Petrović i savjetnica za nauku u COST Asocijaciji, dr Radenka Krsmanović Whiffen

Gospodin Ronald de Bruin, je prisutnima predstavio mogućnosti koje COST program nudi naučnoistraživačkoj zajednici u Crnoj Gori, naglašavajući da COST otvara vrata ka drugim evropskim programima, kao što je Horizont Evropa. Prisutni su se usaglasili da poseban naglasak treba staviti na mlade istraživače u Crnoj Gori i mogućnosti za njihovo učešće u različitim programima koje nude COST akcije, a koje će doprinijeti njihovom daljem usavršavanju i spriječiti “odliv mozgova” iz Crne Gore.

 Ronald de Bruin,  i Krsmanović Whiffen sastali su se i sa novoizabranom direktoricom Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, mr Valentinom Radulović. Radulović je upoznala prisutne sa ciljem osnivanja Naučno-tehnološkog parka, koji treba da postane most koji će povezati akademsku zajednicu sa privredom i omogući startapovima i inovatorima brže povezivanje sa tržištem.

Sastancima su, ispred Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija prisustvovale Anđela Radulović, načelnica Direkcije za programe Horizont Evropa i COST i mr Martina Lukić, samostalna savjetnica u Direkciji za programe Horizont Evropa i COST i nacionalna COST koordinatorka za Crnu Goru.

Podsjećamo, u Podgorici je, u organizaciji MPNI i COST Asocijacije, organizovan COST Info Day Montenegro 2024 koji je imao za cilj da informiše istraživače u Crnoj Gori o Evropskom programu saradnje u nauci i tehnologiji (COST) koji promoviše i širi istraživačku izvrsnost, njegovom uticaju i mogućnostima sufinansiranja crnogorskih istraživača i inovatora kroz ovaj Program.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.