Unapređenje autonomije univerziteta na Zapadnom Balkanu: Održan sastanak partnera Erasmus + projekta STAND




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore bio je domaćin važnog sastanka partnera u okviru Erasmus + projekta STAND (Strengthening University Autonomy and Increasing Accountability and Transparency of Western Balkans Universities), u petak, 12. aprila 2024. godine. Glavni cilj sastanka bio je analiza širenja efekata STAND projekta u Crnoj Gori.

Projekat STAND usmjeren je na poboljšanje procesa i mehanizama univerzitetske autonomije kroz povećanje upravljačkih kapaciteta, odgovornosti i transparentnosti univerziteta u zemljama Zapadnog Balkana – Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori. Ovaj projekat je usklađen s nacionalnim i regionalnim prioritetima za zajedničke strukturne projekte u oblastima upravljanja, strateškog planiranja i upravljanja visokim obrazovanjem.

Sastankom su koordinirali prof. dr Veselin Mićanović, prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore, i prof. dr Dijana Vučković, članica Upravnog odbora UCG. Sastanku je prisustvovala i mr Dragana Ćetković, direktorka direktorata za visoko obrazovanje i studentski standard iz Ministarstva prosvjete nauke i inovacija, koja je istakla posvećenost Ministarstva povećanju autonomije Univerziteta i poboljšanju studentskog standarda u Crnoj Gori. Najavljeno je formiranje radnog tijela za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju.

Predstavnica Nacionalne Erasmus + kancelarije, Vanja Drljević, pozdravila je učesnike konferencije i naglasila važnost projekata poput STAND za razvoj univerzitetske autonomije u regionu. Tokom radnog sastanka, Dijana Vučković, Veselin Mićanović i Srna Sudar predstavili su realizaciju projektnih aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore, dok su predstavnici svih partnerskih institucija aktivno učestvovali u diskusiji, ističući zajedničku posvećenost unapređenju obrazovnih standarda.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.