Priznati stručnjak Avi Mendelson 25. aprila: O modelu ChatGPT i budućnosti velikih jezičkih modela




Priznati stručnjak Avi Mendelson 25. aprila: O modelu <span class="CyrLatIgnore">ChatGPT</span> i budućnosti velikih jezičkih modela

Priznati svjetski stručnjak u oblasti računarskih nauka i inženjerstva prof. dr Avi Mendelson sa Tehnološkog instituta Technion će u četvrtak, 25. aprila 2024, u 11.00 sati, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, u Podgorici, govoriti na teme kao što su ChatGPT, Bert i Gemini, tokom predavanja "Tehnologije koje omogućavaju (ogromne) velike jezičke modele – hoće li nastaviti da se razvijaju?".  

Profesor Mendelson će objasniti šta su veliki jezički modeli i koje tehnologije ih podržavaju, te govoriti o ranjivostima ovih modela i preciznosti informacija koje pružaju. Na kraju, fokusiraće se na nove izazove i moguće pravce budućih istraživanja u ovoj oblasti.

Profesor Mendelson je član vodeće svjetske organizacije posvećene promovisanju tehnološkog napretka i izvrsnosti u korist čovječanstva - Institut inženjera elektrotehnike i elektronike. Profesor je na Katedri za računarstvo na Tehničkom institutu u Izraelu. Posjeduje bogato iskustvo u industriji i akademskoj sferi u nekoliko različitih oblasti, kao što su Arhitektura računara, Hardverska sigurnost, Hardverski akceleratori i Arhitektura za mašinsko učenje, sa naglaskom na arhitekture koje podržavaju obuku ogromnih modela učenja.

Diplomirao je i magistrirao na Katedri za računarstvo Tehničkog instituta, a doktorirao je na Univerzitetu u Masačusetsu u Amherstu. Proveo je 11 godina kao viši istraživač i glavni inženjer u kompaniji Intel. U posljednjih nekoliko godina fokusira se na inovacije; a u tom pravcu i upravlja akademskim aktivnostima u okviru Microsoft R&D Izrael,  jednog od strateških centara za istraživanje i razvoj kompanije Microsoft.

Na njegovo predavanje nadovezaće se i ugledni prof. dr Veljko Milutinović koji pripada redu naučnika koji bogatstvo stečenog iskustva i kontakata na evropskim i američkim univerzitetima dijele sa ovim prostorom, a na temu "DataFlow Superkompjuting za duboku analitiku velikih podataka".

Milutinović je gostujući profesor na Univerzitetu Crne Gore i vanredni profesor na Tehničkom univerzitetu u Gracu, Austrija, kao i na Univerzitetu Indiana u Blumingtonu, SAD. Član je Srpske akademije inženjerstva, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Akademije Evrope u Londonu i Fellow Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike u Vašingtonu, SAD.

Više o samim predavačima i o temamam izlaganja dostupno je u dokumentu u prilogu.

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.