Pedeset godina od Ustava SFRJ: Pogledi i perspektive na međunarodnoj konferenciji




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na svečanom otvaranju međunarodne naučne konferencije "Ustav SFRJ iz 1974 – pedeset godina kasnije", direktor Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore, naučni savjetnik dr Radenko Šćekić, poručio je da će Institut kroz ovakve i slične skupove doprinositi razvoju istorijskih nauka te osvjetljavanju ključnih pitanja iz bliže i dalje prošlosti, usklađeno sa proslavom jubileja Univerziteta.

 "Današnja tema, Ustav kao najviši pravni akt, temeljno je redefinisala odnose unutar tadašnje jugoslovenske federacije. U četiri i po decenije njenog postojanja, socijalistička Jugoslavija je promijenila četiri ustava, što ukazuje na kontinuirane izazove s kojima se susretala," rekao je Šćekić. Pozvao je naučnike iz regiona da iz svojih perspektiva doprinesu diskusiji o ovom važnom istorijskom pitanju, ukazujući na posljednju deceniju kao na period kada je Ustav umesto stabilnosti postao tačka raspada države.

Prof. dr Čedomir Čupić s Fakulteta političkih nauka u Beogradu naglasio je da istorija, iako često osporavana, ima značajan uticaj i na budućnost, zahvaljujući poukama koje pruža. "Pravi trenutak za duboke razgovore na ovu temu je, kako i sama istorija savjetuje, pedeset godina kasnije. Ovo nije samo regionalna tema; federalizam, kao oblik uređenja koji postoji još od prvih organizovanih država, ima globalni značaj i različite implikacije kroz vrijeme," rekao je Čupić.

Prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore, prof. dr Veselin Mićanović, podsjetio je na značaj 1974. godine, kada je osnovan Univerzitet, koji ove godine obilježava pedesetogodišnjicu. U slavu jubileja, organizuju se okrugli stolovi za razmatranje budućeg desetogodišnjeg razvoja Crne Gore u oblastima obrazovanja, ekonomije, zdravstva, prava, kulture, energetske održivosti, saobraćaja, reindustrijalizacije i digitalne transformacije. Mićanović je izrazio nadu da će konferencija pokrenuti mnoge teme i postaviti osnovu za promišljanje različitih perspektiva, što je ključno za što bolje razumijevanje i napredak.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.