Uskoro novi integrisani web portal Univerziteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Radna verzija novog integrisanog web portala Univerziteta Crne Gore, koji bi u narednom periodu trebalo da zamijeni postojeći sajt UCG i heterogeni sistem sajtova univerzitetskih jedinica, centara, projekata i istraživačkih grupa, predstavljen je danas dekanima, direktorima, prorektorima, šefovima studijskih programa i direktorima centara u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru.

Novi integrisani web portal Univerziteta Crne Gore odgovaraće svim savremenim standardima u dizajnu, navigaciji, formi i sadržaju, a prije svega u upotrebljivosti, jer će biti izrađen u state-of-the-art ICT tehnologijama.

Uz moderan grafički i tehnički dizajn, novi portal imaće dobar prikaz na svim tipovima uređaja, udobnu navigaciju, višejezičnost, povezanost sa društvenim mrežama, kao i mogućnost pretrage.

Ovaj pristup, kako je saopšteno na prezentaciji, svojstven je univerzitetima u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama i značajno je ispred regiona. Između ostalog, ovo je i razvojna platforma koja će omogućiti nove servise, prvenstveno studentima.

Ključni cilj i dugoročna vizija ove aktivnosti je razvijanje komunikacione platforme ka unutrašnjoj i spoljnjoj javnosti, koja će omogućiti bolju vidljivost Univerziteta i njegovih jedinica, studijskih programa, centara, ali i istraživačkih timova i drugih aktera uključenih u nastavu, naučno-istraživački i umjetničko-istraživački rad.

Novi portal Univerziteta trebalo bi svim akterima da postane centralno mjesto za predstavljanje svoga rada, omogući interakciju i komunikaciju kao preduslov i garant kvaliteta rada, obezbijedi vizuelnu prepoznatljivost i jednostavnost kreiranja sadržaja, kroz bezbjedno aplikativno rješenje.

U uređivačkom smislu, funkcionisaće po sistemu uloga (dekan, prodekan, rukovodilac studijskog programa, nastavnik, rukovodilac centra) i privilegija (dozvoljenih operacija po ulogama). Činiće ga dva podsistema - Administrativno-nastavno-naučni i Komunikaciono-publikacioni.

Prvi podsistem odnosi se na administraciju jedinica, centara, studijskih programa, osoblja (opterećenje u nastavi, naučni radovi, projekti, oprema) i koncepcijski i funkcionalno sličan je nastavnom portalu iz kojega je nastao.Komunikaciono-publikacioni podsistem sastojaće se od objava i blogova koji će, osim tekstualnog, imati mogućnost multimedijalnog prikaza i linkovanja, kao i pridruživanja fajlova.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.