Rektorat, 23.03.2018

Rektor Nikolić i predsjednik Bjelica posjetili antroploško testiranjeRektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Duško Bjelica posjetli su danas masovno antropološko testiranje studenata u Centru za dijagnostiku u sportu. Danas su testirani i studenti medicine, Visoke medicinske škole u Beranama, studenti Ekonomskog fakulkteta i po prvi put i studenti Arhitektonskog fakulteta.    

Rektor Nikolić je iskazao zadovoljstvo zbog velikog odziva studenata na ovako važnom naučnoistraživačkom projektu koji će pokazati kompletno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje i zdravstveni status mlade populacije.

„Univerzitet Crne Gore nastoji da podrži sve naučnoistraživačke projekte naših univerzitetskih jedinica, a pogotovo projekte koji teže da se fokusiraju na pitanja vezana za oblast zdravlja nacije. Testiranje oko 3 000 studenata, koje Fakultet za sport i fizičko vaspitanje po prvi put realizuje u Crnoj Gori, u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore i Sportskim kulturnim centrom doprinijeće stvaranju reprezentativne baze podataka za budući naučnoistraživački rad i adekvatne preporuke crnogorskoj populaciji“, kazao je Nikolić. 

Nastavnici koji su obavili testiranje danas su dr Bojan Mašanović, mr Jovan Gardašević, mr Marija Bubanja, mr Marina Vuktoić, mr Ivan Vasiljević i Gorica Zorić, saradnik u nastavi.

Današnje testiranje je posjetila i podržala predsjednica Studenstkog parlamenta Univerziteta Crne Gore Sara Arriana Serhatlić, dok su samo testiranju pomagali i studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Među njima su bili Hajrudin Beganović, Ajla Kurtiš, Luka Bogojević , Jelena  Nikač Novović i Maja Mugoša. 

Prema riječima nastavnika Ivana Vasiljevića pored standarnih antropometrijskih i funkcionalnih mjerenja, studenti su mjereni na tanita vagi, inovativnom instrumentu, koji pokazuje procenat procentualne vrijednosti potkožnih i visceralnih i masti, mišićne i koštane mase, bavi se parametrima metabolizma.

Studenti su danas imali uvid i u segmentnu analizu tijela koja pokazuje procenat masti u rukama i procenat masti u nogama i trupu.

„Ovakva mjerenja su bitna zbog usklađenosti i razvoja navedenih tkiva jer usljed zanemarivanja može doći do štetnih i negativnih posljedica po organizam“     

Antropološka mjerenja studenata će se nastaviti sve do završetka testiranja predviđenog broja studenata.

SPUCG 

volimpodgoricu.me

cdm.me

antenam.net