Rektorat, 23.03.2018

Rektor Nikolić i predsjednik Bjelica posjetili antroploško testiranjeRektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Duško Bjelica posjetli su danas masovno antropološko testiranje studenata u Centru za dijagnostiku u sportu. Danas su testirani i studenti medicine, Visoke medicinske škole u Beranama, studenti Ekonomskog fakulkteta i po prvi put i studenti Arhitektonskog fakulteta.    

Rektor Nikolić je iskazao zadovoljstvo zbog velikog odziva studenata na ovako važnom naučnoistraživačkom projektu koji će pokazati kompletno fizičko, psihičko i socijalno blagostanje i zdravstveni status mlade populacije.

„Univerzitet Crne Gore nastoji da podrži sve naučnoistraživačke projekte naših univerzitetskih jedinica, a pogotovo projekte koji teže da se fokusiraju na pitanja vezana za oblast zdravlja nacije. Testiranje oko 3 000 studenata, koje Fakultet za sport i fizičko vaspitanje po prvi put realizuje u Crnoj Gori, u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore i Sportskim kulturnim centrom doprinijeće stvaranju reprezentativne baze podataka za budući naučnoistraživački rad i adekvatne preporuke crnogorskoj populaciji“, kazao je Nikolić. 

Nastavnici koji su obavili testiranje danas su dr Bojan Mašanović, mr Jovan Gardašević, mr Marija Bubanja, mr Marina Vuktoić, mr Ivan Vasiljević i Gorica Zorić, saradnik u nastavi.

Današnje testiranje je posjetila i podržala predsjednica Studenstkog parlamenta Univerziteta Crne Gore Sara Arriana Serhatlić, dok su samo testiranju pomagali i studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Među njima su bili Hajrudin Beganović, Ajla Kurtiš, Luka Bogojević , Jelena  Nikač Novović i Maja Mugoša. 

Prema riječima nastavnika Ivana Vasiljevića pored standarnih antropometrijskih i funkcionalnih mjerenja, studenti su mjereni na tanita vagi, inovativnom instrumentu, koji pokazuje procenat procentualne vrijednosti potkožnih i visceralnih i masti, mišićne i koštane mase, bavi se parametrima metabolizma.

Studenti su danas imali uvid i u segmentnu analizu tijela koja pokazuje procenat masti u rukama i procenat masti u nogama i trupu.

„Ovakva mjerenja su bitna zbog usklađenosti i razvoja navedenih tkiva jer usljed zanemarivanja može doći do štetnih i negativnih posljedica po organizam“     

Antropološka mjerenja studenata će se nastaviti sve do završetka testiranja predviđenog broja studenata.

SPUCG 

volimpodgoricu.me

cdm.me

antenam.net

 

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print