Reagovanje Univerziteta Crne Gore




Reagovanje Univerziteta Crne Gore objavljenog u nepotpunom obimu u listu Nova Pobjeda dana 13.10.2018.godine nije se odnosilo na izjavu prof. Bogojevića već na neprofesionalno i instrukciono izvještavanje novinara Nove Pobjede, koje se baziralo na neimenovanim izvorima, subjektivnim mišljenima i neutemeljenim komentarima.

S obzirom na to da je ovaj put prof. Bogojević izjavio da je izvršena namjerna opstrukcija njegovog izbora u zvanje tvrdimo da je on sam sebi napravio takvu opstrukciju na način što je, kao predsjedavajući Vijeća Filološkog fakulteta, uputio Univerzitetu Prijedlog da se raspiše konkurs za izbor u akademsko zvanje na oblast Romanistika – Francuska književnost i civilizacija, dana 18.10.2017. godine, što je za čak četiri mjeseca kasnije od Statutom predviđenog roka. Šta je razlog ovoliko dugog kašnjenja, s obzirom na činjenicu da je profesor Bogojević, kao dekan Filološkog fakulteta, odgovoran, u skladu sa Statutom, da se postupak za pripremanje prijedloga za izbor u akademsko zvanje sprovede u rokovima utvrđenim zakonom, statutom i opštim aktima Univerziteta? Razlog možda leži u činjenici da je sam kupovao vrijeme da mu se publikuje jedan od dva rada, odugovlačeći raspisivanje konkursa. Iako je jedan od dva navedena rada uvršten na kraju u bibliografiju, isti je publikovan znatno kasnije. Zbog ove činjenice su svi naredni koraci u ovoj proceduri kasnili, pa mu je ubrzo nakon objavljivanja konkursa isteklo izborno zvanje, a time i ugovor o radu, kao što je navedeno u prethodnom reagovanju. Bez obzira na navedene okolnosti, u periodu nakon isteka, profesor Bogojević je bio i ostao vanredni profesor Univerziteta Crne Gore i dekan Filološkog fakulteta u Nikšiću, sa svim pravima i obavezama koje proističu iz tog zvanja i funkcije, tako da su njegove optužbe da mu je Univerzitet kriv netačne.

Kako profesor Bogojević nije ni prvi ni posljednji profesor koji je reizabran u isto zvanje na Univerzitetu Crne Gore zbog nedovoljne naučnoistraživačke aktivnosti u prethodnom periodu, nećemo ovaj put komentarisati navode vezane za kvalitet objavljenih radova. On je i dalje zaposlen na Univerzitetu Crne Gore u istom zvanju kao i do sada.

I dalje ostajemo pri sugestijama datim uredniku Nove Pobjede da umjesto davanja prevelikog medijskog prostora reizborima u zvanje i neimenovanim izvorima neprovjerenih glasina senzacionalističkog prizvuka, medijski prostor treba dati profesorima i saradnicima sa istaknutim naučnim rezultatima, čije profesionalno zalaganje i kvalitetan akademski doprinos, treba da budu primjer i okosnica razvoja društva znanja u Crnoj Gori.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.