Rektor UCG: Green room session 2018. prilika za promovisanje istraživačke saradnje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić govorio je sinoć na Međunarodnoj konferenciji o poljoprivredi – Green room session 2018 ( Geo – Eco – Eco – Agro), koju je sinoć otvorio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, u Podgorici. Na konferenciji su govorili i ministarka nauke Sanja Damjanović i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, kao i predsjednik organizacionog komiteta Konferencije Petar Đurišić.

Govor prenosimo u cjelosti:

Poštovani potpredsjedniče Vlade, ministarko nauke, direktore Privredne komore, poštovani učesnici konferencije, dame i gospodo,

Čast mi je da vas pozdravim u ime Univerziteta Crne Gore i u moje lično ime poželim vam toplu dobrodošlicu na 1. Međunarodnu konferenciju -Green room session 2018, koju organizuju jedinice našeg Univerziteta: Filozofski, Arhitektonski  i Biotehnički fakultet.

Drago mi je da danas vidim više od 200 naučnika i profesionalaca iz cijelog svijeta i zahvalan sam što su došli  kako bi predstavili svoje nalaze i razmijenili stavove o temama vezanim za poljoprivredu u sprezi sa sa ekonomijom i ekologijom, prehranom i nutricionizmom, tehnologijom, ruralnim razvojem, životnom sredinom i šumarstvom.

Poljoprivreda, zajedno sa energetikom i turizmom, proglašena je za strateški prioritet u socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, na osnovu svojih komparativnih prednosti.

Naučno istraživanje u poljoprivredi u Crnoj Gori datira još od početka 20. vijeka, počev od osnivanja eksperimentalnih istraživačkih stanica u Baru 1937. godine, koje su prerasle u Poljoprivredni institut 1961. godine, a kasnije, 1997. godine, institut je transformisan u Biotehnički institut.

Osnivanjem studija o poljoprivredi, prije 12 godina, Institut je transformisan u Fakultet, a 2008. godine zvanično je promijenio ime u Biotehnički fakultet.

Istraživanje poljoprivredne prakse i upravljanja prirodnim resursima nije samo pod okriljem Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Bijelom Polju i Baru.

Filozofski fakultet u Nikšiću, sa studijskim programima geografije i sociologije, takođe pruža razne istraživačke aktivnosti u poljoprivrednom, ekološkom i društvenom kontekstu, proširene na održive veze između tla, biljaka, životinja i ljudi, a u sprezi sa predmetima Nauka o zemljištu, Eko menadžment i ruralni razvoj.

Štaviše, studenti našeg univerziteta uče kako da optimizuju interakcije između prirodnih, društvenih i ljudskih komponenti, u okviru predmeta Ruralno okruženje i Ruralna arhitektura, na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

U svojim naporima da obezbijede kvalitetnije obrazovanje i istraživanje, ali i ekspertize i savjetodavne usluge, ovi fakulteti nastoje da se izdvoje, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu i šire.

Vjerujem da organizacija ovakvog događaja može značajno doprinijeti promociji naših istraživačkih institucija i naglasiti važnost tema za održivi ekonomski razvoj i blagostanje ljudi, kroz generacije.

Ova konferencija će olakšati razmjenu ishoda najsavremenijih  istraživanja i razumjeti najbolje prakse i optimalne mjere za postizanje racionalne ravnoteže Geo-Eko (nomije) -Eko (logije) - Poljoprivrede.

Takve konferencije sa dragocjenom međunarodnom perspektivom predstavljaju dobru osnovu za dalju razmjenu među naučnicima, vladinim zvaničnicima i industrijom, što bi trebalo da doprinese održivijim rezultatima političkih odluka.

Univerzitet Crne Gore nastaviće i dalje da afirmiše ove teme u svom okruženju.

Na kraju, želio bih iskreno zahvaliti svim ljudima koji su uključeni u organizaciju ove konferencije i zahvaliti se našim profesorima Spaleviću, Baroviću i Popoviću na korišćenju ove prilike za dalje promovisanje istraživačke saradnje između univerziteta, industrije i civilnih društava, s obzirom na poljoprivredne, ekološke i socio-ekonomske izazove.

Na kraju, želio bih uspješan i plodan rad svim učesnicima Konferencije i prijatan boravak u Crnoj Gori. Hvala vam!

Image

Foto izvor



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.