Reagovanje Univerziteta Crne Gore




Reagovanje Univerziteta Crne Gore

 

 

Reagovanje Univerziteta Crne Gore na tekst objavljen u dnevnoj novini Pobjeda 25.11.2018, pod naslovom „Prekršen kolektivni ugovor, očekuju korigovane plate“ na naslovnoj strani i pratećim tekstom na 7. strani „Zogović: Prekršen kolektivni ugovor, očekujemo korigovane plate“.

REAGOVANJE UNIVERZITETA CRNE GORE

 

Kako novinarka dnevnog lista Pobjeda već godinu dana sprovodi praksu instrukcionog novinarstva, senzacionalističkih naslova i plasiranja netačnih informacija, kada je u pitanju Univerzitet Crne Gore, primorani smo još jednom reagovati i pravilno informisati stručnu javnost, prije svega kolege profesore, saradnike i naše studente o temi obračuna zarada, koja se inače ponavlja svake studijske godine i koja je ranijih godina rješavana bez posebnog medijskog interesovanja.     

Kao što smo do sada više puta navodili, u bazu po kojoj se vrši obračun zarada nastavnog i saradničkog osoblja, podaci se na godišnjem nivou usklađuju sa novim nastavnim planovima i programima, od strane prodekana za nastavu fakultetskih jedinica.  Obračun zarada se vrši u skladu sa radnim opterećenjem, odnosno zavisno od organizacije nastave i broja studenata, što je i prethodnih godina bio slučaj.

Shodno tome osnovna zarada nije umanjena, razlika kod pojedinih zaposlenih je u obračunu korektivnih koeficijenta kojima se uvećava osnovna zarada, tako da je ukupna zarada za neke profesore uvećana, a za neke umanjena, zavisno od fonda časova i broja studenata, odnosno njihovog radnog opterećenja u skladu sa novim nastavnim planovima i programima.

Univerzitet Crne Gore obračunava i isplaćuje zarade u skladu sa Uredbom Vlade Crne Gore o normativima i standardima za finansiranje javnih ustanova visokog obrazovanja i finansiranje studenata na ustanovama visokog obrazovanja (“Sl. list CG”, br. 33/11) i Kolektivnim ugovorom za UCG (“Sl. list CG”, br. 69/16), kao što je to rađeno prethodnih godina.

Kako smo više puta tražili od organizacionih jedinica da uravnoteže opterećenja profesora (ne samo iz iste, nego i iz srodnih oblasti) u cilju smanjenja angažovanja spoljnih saradnika, gdje postoje raspoloživi interni kadrovski resursi, smatramo da su to jedinice uradile na najbolji mogući način (uvažavajući sve specifičnosti pojedinih studijskih programa).

Inače, po ustaljenoj dinamici, plate su prenešene svim univerzitetskim jedinicama, a dekani su obaviješteni da će eventualne korekcije, ukoliko ih bude, biti obračunate sa narednim zaradama.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.