Vlada Crne Gore prihvatila Ugovor: Besplatne i magistarske studije




Vlada Crne Gore prihvatila Ugovor: Besplatne i magistarske studije
 
Vlada Crne Gore se juče, na 102. sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, upoznala sa Informacijom o ugovoru o finansiranju između Vlade Crne Gore i Univerziteta Crne Gore. 
 
Vlada je prihvatila Ugovor kojim se omogućava finansiranje studenata prvog i drugog ciklusa studija, odnosno osnovnih studija počev od studijske 2017/2018. godine, a master studija počev od studijske 2020/2021. godine, kao i instituta budući da su od studijske 2017/2018. godine osnovne studije na javnim ustanovama visokog obrazovanja, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, besplatne.
 
Primarni cilj uvođenja ugovornog modela finansiranja je poboljšanje kvaliteta javnog finansiranja Univerziteta Crne Gore, praćenje efikasnosti i djelotvornosti javnih izdvajanja usmjerenih na nacionalne prioritete, poboljšanje pristupa visokom obrazovanju, podsticanje obrazovanja i istraživanja kroz koje se može unaprijediti budući ekonomski rast. Ugovor se temelji na kriterijumima uspješnosti Univerziteta u oblasti obrazovanja, odnosno nastave, istraživanja i upravljanja resursima, kao i na potrebama Univerziteta i značaju koji Univerzitet ima kao ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.