Predloženi kandidati za ljetnju školu CERN-a




Predloženi kandidati za ljetnju školu CERN-a
Dva studenta Univerziteta Crne Gore našla su mjesto u predlogu Ministarstva nauke  za boravak u ovogodišnjem ljetnjem programu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, namijenjen studentima fizike i inženjerskih nauka.
 
Ministarstvo nauke je predložilo ukupno četiri kandidata. Kandidati sa UCG su Tamara Ninković, studentkinja četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici i Miloš Manojlović na četvrtoj godini studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.
 
Pored njih, crnogorski kandidati su Dragić Krstajić, student treće godine Univerziteta za tehnologiju u Beču i  Katarina Milačić, koja je na master studijama Fakulteta za računarstvo i informatiku Univerziteta u Ljubljana, trenutno na ERASMUS+ razmjeni  u Institutu za tehnologije u Dablinu.
 
Komisija Ministarstva nauke je od 12 pristiglih prijava izabrala četiri studenta. Oni su dužni da se najkasnije do 31. januara prijave CERN-u, kako bi učestvovali u finalnoj selekciji, u organizaciji predstavnika ove prestižne naučnoistraživačke institucije.

Ninković, studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, učestvovala je u raznim seminarima kao volonter Crvenog krsta Crne Gore, a posjeduje odlično znanje za projekte MATLAB i NEPLAN softver za energetsku analizu.

Manojlović, student PMF-a, prošao je internacionalnu školu za nuklearne metode za životnu sredinu i prirodne nauke u 2018. godini u Budvi. Učestvovao je na bilateralnom projektu sa Slovenijom prošle godine i držao prezentacije tokom festivala „Otvoreni dani nauke 2017“, u organizaciji Ministarstva nauke.

Riječ je o atraktivnim stipendijama za boravak studenata u vodećoj svjetskoj laboratoriji, koje su omogućene zahvaljujući Sporazumu između Vlade Crne Gore i CERN-a o naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti fizike visokih energija.

Program se održava svake godine u trajanju od osam do 13 nedjelja tokom jula i avgusta i obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama, kao i eksperimentalni rad. Najbolji crnogorski studenti imaju priliku da se uključe u svakodnevni rad CERN-ovih velikih istraživačkih timova i posjete laboratorije i postrojenja.

Izabrani studenti dobijaju 2.700 švajcarskih franaka mjesečno za troškove boravka i smještaja, pokrivene putne troškove, kao i zdravstveno osiguranje. Pored stručnog rada u CERN-ovoj laboratoriji, organizovane su i brojne posjete velikim obližnjim evropskim gradovima, kulturnim, turističkim, sportskim i drugim lokacijama.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.