Međunarodna mobilnost studenata i profesora je važan aspekt internacionalizacije Univerziteta Crne Gore




Međunarodna mobilnost studenata i profesora je važan aspekt internacionalizacije Univerziteta Crne Gore

Prorektorica Univerziteta Crne Gore prof. dr Nataša Kostić u izjavi za Info biro govorila je o međunarodnoj mobilnosti studenata i profesora Univerziteta Crne Gore. Izjavu prenosimo u cjelosti:

 

 

 

INFO BIRO: U kojim programima međunarodne mobilnosti učestvuje UCG?

 

Međunarodna mobilnost studenata, akademskog i neakademskog osoblja dio je strategije internacionalizacije Univerziteta Crne Gore, i sveukupnih aktivnosti koje preduzimamo kako bismo ostvarili bolju međunarodnu pozicioniranost.

Ostvarenje mobilnosti omogućeno na više od 200 univerziteta iz preko 30 zemalja sa kojima Univerzitet Crne Gore ima ugovore o saradnji. U prethodnoj godini Univerzitet je proširio međunarodnu saradnju potpisivanjem novih bilateralnih ugovora sa univerzitetima u Češkoj, Italiji, Francuskoj i Urugvaju, a uspješna dosadašnja saradnja nastavljena je prošlogodišnjim obnavljanjem ugovora sa Univerzitetom Sofija Antipoli u Nici, Univerzitetom u Klagenfurtu, Moskovskim državnim univerzitetom Lomonosov, Univerzitetom  Balikešir, Univerzitetom Mehmet Akif Ersoy i Univerzitetom Akendiz. Kompletna lista univerziteta sa kojima Univerzitet Crne Gore ima ugovore o saradnji dostupna je na sajtu Univerziteta, na stranici Centra za međunarodnu saradnju. Ovaj oblik međuuniverzitetske saradnje našim studentima, profesorima i istraživačima otvara brojne mogućnosti za ostvarenje studentskih, nastavnih, istraživačkih i drugih oblika razmjene i sticanja znanja i iskustva.

Univerzitet Crne Gore potpisnik je 80 međuinstitucionalnih ugovora sa evropskim univerzitetima u okviru Erasmus+ programa kreditne mobilnosti, koji je finansiran od strane Evropske komisije. Ugovori sa partnerskim univerzitetima u zemaljama Evropske unije, u okviru ovog programa, našim studentima, akademskom i neakademskom osoblju omogućavaju da ostvare periode studijskog boravka, nastave ili stručnog usavršavanja.

Studenti i profesori mogu da koriste i druge programe mobilnosti, kao što su Centralnoevropski program razmjene (CEEPUS), Mevlana program razmjene, stipendije programa Best of South and East, stipendije Njemačke službe za akademsku razmjenu, kao i brojne druge mogućnosti. U prethodne tri godine više od 200 naših profesora i saradnika je učestvovalo u programima mobilnosti, upoznajući se sa različitim nastavnim metodama, drugačijim pristupima prenošenju znanja, šireći pritom mreže kontakata i ostvarujući nove prilike za saradnju u naučnim i obrazovnim projektima. U istom periodu na Univerzitetu Crne Gore boravilo je 197 profesora i istraživača sa inostranih partnerskih institucija.

O programima mobilnosti studenti i osoblje Univerziteta se mogu informisati u Kancelariji za međunarodnu saradnju u Rektoratu ili na sajtu Univerziteta.

 

INFO BIRO: Šta studentima omogućavaju Pravila o međunarodnoj mobilnosti?

 

Senat Univerziteta Crne Gore je u novembru prošle godine usvojio nova Pravila o međunarodnoj mobilnosti studenata koja studentima omogućavaju da dio obaveza iz studijskog programa ostvare na univerzitetu u inostranstvu ili da obave stručnu praksu u inostranstvu, u institucijama visokog obrazovanja sa kojima Univerzitet ima ugovore o saradnji.

Period u kojem se ostvaruje mobilnost može biti najduže tri semestra, u zavisnosti od uslova propisanih institucionalnim sporazumom po osnovu kojeg se ostvaruje mobilnost. Student može više puta učestvovati u različitim programima mobilnosti u toku istog ciklusa studija, s tim da ukupno trajanje mobilnosti ne može biti duže od polovine trajanja studijskog programa koji je upisao.

 

INFO BIRO: Kako se studenti prijavljuju i učestvuju u programima mobilnosti?

 

Programe mobilnosti na nivou Univerziteta sprovodi i administrira Centar za međunarodnu saradnju, kao i prodekani za međunarodnu saradnju na organizacionim jedinicama Univerziteta. Uslovi i rokovi za konkurisanje, po različitim programima mobilnosti, objavljuju se na internet stranici Univerziteta i Centra za međunarodnu saradnju. Prijavljivanje se obavlja elektronski, uz naknadno dostavljanje originalne dokumentacije.

Pravo konkurisanja imaju svi studenti Univerziteta, na sva tri ciklusa studija, izuzev studenata prve godine, a studenti sa invaliditetom imaju prednost na konkursima programa mobilnosti. Studentu se odobrava mobilnost ako postoji srodnost između studijskih programa institucije domaćina, tj. inostrane institucije visokog obrazovanja, i Univerziteta Crne Gore, odnosno njegove organizacione jedinice. Srodnost podrazumijeva da su znanje, vještine i kompetencije koji se stiču napredovanjem u toku programa mobilnosti na instituciji domaćinu uporedivi sa onima koji se stiču na matičnoj instituciji.

Nakon što je student odabran za program mobilnosti za studijski boravak, zaključuje se ugovor o studiranju između studenta, matične institucije i institucije domaćina. Ukoliko je student odabran za program mobilnosti za stručnu praksu, zaključuje se ugovor o stručnoj praksi između studenta, matične institucije, institucije domaćina i ustanove ili kompanije u kojoj se obavlja stručna praksa.

Potpisivanjem ovih ugovora matična institucija se obavezuje da će studentu priznati sve predmete navedene u ugovoru o studiranju, odnosno obavljenu stručnu praksu navedenu u ugovoru o stručnoj praksi, i verifikovati postignute rezultate na istovjetan način kao za studenate koji nijesu koristili program mobilnosti. Po završetku dijela studijskog programa u inostranoj instituciji visokog obrazovanja, student Univerziteta Crne Gore nastavlja studije na matičnoj instituciji i prenosi kredite za uspješno položene ispite, a priznavanje se ostvaruje na osnovu prethodno potpisanog ugovora o studiranju.  Tokom perioda mobilnosti student zadržava status koji je na Univerzitetu imao prije odlaska.

 

INFO BIRO: Koje su novine u odnosu na ranija Pravila o mobilnosti?

 

Novim Pravilima je predviđeno formiranje Komisije za mobilnost na svakoj organizacionoj jedinici Univerziteta. Ova Komisija pomaže studentu pri zaključivanju ugovora o studiranju odnosno ugovora o stručnoj praksi, pružajući stručnu pomoć u upoređivanju i procjeni usklađenosti studijskih programa matične institucije i institucije domaćina. Time je studentima, u odnosu na ranija Pravila, olakšan proces odabira odgovarajućeg studijskog programa za ostvarivanje mobilnosti.

Novim Pravilima studentu je omogućeno i priznavanje obavljene stručne prakse u inostranstvu, tj. u instituciji domaćinu odnosno ustanovi ili kompaniji u kojoj se praksa realizuje. Pravo da konkurišu za ovu vrstu mobilnosti naši studenti imaju u okviru Erasmus+ programa mobilnosti, na svim univerzitetima koji u okvru ovog programa nude takvu mogućnost, kao i u okviru programa Best of South and East na Univerzitetu u Gracu. Pravilima o mobilnosti reguliše se postupak odobravanja obavljanja stručne prakse u inostranstvu, kao i postupak priznavanja nakon povratka na matičnu instituciju.  

Novina u odnosu na ranija Pravila o mobilnosti je što se svi studenti na svim ciklusima studija, osim studenata prve godine, mogu prijavljivati za programe mobilnosti bez uslovljavanja u pogledu određenog broja prethodno stečenih ECTS kredita tokom studija, što je ranijim Pravilima bilo drugačije određeno. Osnovni razlog za ovu izmjenu je usklađivanje sa smjernicama Erasmus+ programa mobilnosti, kao i naše opredjeljenje da podstaknemo i studentima olakšamo sticanje međunarodnog iskustva studiranja, koje je za današnjeg akademskog građanina od neprocjenjive vrijednosti. Sa istim ciljem novim Pravilima istaknut je i princip maksimalne fleksibilnosti koji se primjenjuje prilikom procjene usklađenosti studijskih programa dvije institucije.

 

INFO BIRO: Koliko je studenata Univerziteta Crne Gore do sada učestvovalo u programima mobilnosti?

 

U posljednje tri godine programe mobilnosti je koristilo 569 studenata Univerziteta. Ukupan broj u prošloj godini je 97 studenata, a samo u zimskom semestru akademske 2018/2019. na partnerskim univerzitetima u inostranstvu u programima mobilnosti studira 23 studenta Univerziteta Crne Gore. Programe mobilnosti najviše koriste studenti osnovnih studija, koji čine oko četiri petine od ukupnog broja učesnika, među kojima moram posebno da istaknem studente Filološkog i Ekonomskog fakulteta.

 

INFO BIRO: Da li se Pravila o međunarodnoj mobilnosti studenata odnose i na strane studente?

 

Pravilima o međunarodnoj mobilnosti studenata regulišu se i prava i obaveze stranih studenata koji dio obaveza iz studijskog programa ili stručnu praksu obavljaju na Univerzitetu Crne Gore kao instituciji domaćinu. Izbor stranih studenata vrši njihova matična institucija, a mobilnost se odobrava ako postoji srodnost između studijskih programa partnerske institucije i Univerziteta, odnosno njegove organizacione jedinice, kao i dovoljan kapacitet za prijem studenta. Strani student ima prava i obaveze studenta Univerziteta, a u cilju pružanja informacija o mogućnostima i uslovima studiranja na Univerzitetu Crne Gore, svi fakulteti na svojim internet stranicama objavljuju osnovne podatke o studiranju na engleskom jeziku.

U posljednje tri godine u okviru četiri programa mobilnosti (Erasmus+, Erasmus Mundus, CEEPUS i Mevlana) na Univerzitetu Crne Gore je boravilo 115 stranih studenata, a samo u 2018. godini, kroz programe mobilnosti, studirala su 24 studenta sa inostranih partnerskih univerziteta.

Najviše stranih studenata dolazi iz Poljske, Portugalije i Rumunije, i oni se uglavnom prijavljuju za studiranje na Ekonomskom fakultetu, Filološkom fakultetu, Fakultetu likovnih umjetnosti i Fakultetu političkih nauka, ali naravno i na ostalim univerzitetskim jedinicama. Nastava se organizuje kroz mentorski rad na engleskom jeziku. Za strane studente su tokom mobilnosti obezbijeđeni besplatni časovi crnogorskog jezika koji se održavaju u Rektoratu Univerziteta Crne Gore. Za svaku novu grupu studenata organizuje se i ekskurzija tokom koje se upoznaju sa istorijskim i kulturnim nasljeđem Crne Gore. 

 

http://old.arhiva.me/docs/5c581295aac69_main.pdf

http://old.arhiva.me/docs/5c5812ce61403_main.pdf

https://www.cdm.me/drustvo/programima-mobilnosti-ostvaruje-se-bolja-medunarodna-pozicioniranost/

https://volimpodgoricu.me/2019/02/03/programi-mobilnosti-na-ucg-kako-se-prijaviti-i-koje-uslove-morate-ispuniti/

https://portalanalitika.me/clanak/324351/vise-od-200-profesora-ucestvovalo-u-programima-mobilnosti-video 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.