Sve o međunarodnoj mobilnosti studenata UCG u TV emisiji sa prof. dr Natašom Kostić




Sve o  međunarodnoj mobilnosti studenata UCG u TV emisiji sa prof. dr Natašom Kostić

 

Prorektorica Univerziteta Crne Gore prof. dr Nataša Kostić, za emisiju Riječ je o nama TV 777, govori o međunarodnoj mobilnosti studenata Univerziteta Crne Gore, pored Mubere Kurpejović, generalne direktorice Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete Crne Gore.  

Prenosimo vam emisiju Riječ je o nama i izjavu prof. dr Nataše Kostić u cjelosti: 

TV 777: U koje projekte i programe razmjene studenata je uključen UCG?

 PROF. DR KOSTIĆ: Pravila o međunarodnoj mobilnosti studenata Univerziteta Crne Gore našim studentima omogućavaju da ostvare dio obaveza iz studijskog programa u inostranstvu ili da obave stručnu praksu u inostranstvu, u drugoj instituciji visokog obrazovanja.

Univerzitet Crne Gore ima više od 130 bilateralnih ugovora o saradnji sa univerzitetima iz više od 30 zemalja, kao i 80 međuinstitucionalnih ugovora sa evropskim univerzitetima u okviru Erasmus+ programa kreditne mobilnosti koji je finansiran od strane Evropske komisije. Studenti mogu da koriste i druge programe mobilnosti, kao što su Centralnoevropski program razmjene za studente (CEEPUS), Mevlana program razmjene za studente, stipendije programa Best of South and East, stipendije Njemačke službe za akademsku razmjenu, kao i brojne druge mogućnosti. Program „Mevlana“ omogućava mobilnost studenata između turskih institucija visokog obrazovanja i svih svjetskih visokoškolskih ustanova, dok CEEPUS program omogućava mobilnost između zemalja članica, a to su: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Kosovo, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija. 

Studenti se o programima mobilnosti mogu informisati u Kancelariji za međunarodnu saradnju u Rektoratu Univerziteta Crne Gore ili na sajtu Univerziteta.

Period u kojem se ostvaruje mobilnost može biti najduže tri semestra, u zavisnosti od uslova propisanih institucionalnim sporazumom po osnovu kojeg se ostvaruje mobilnost.

Student može više puta učestvovati u različitim programima mobilnosti u toku istog ciklusa studija, s tim da ukupno trajanje mobilnosti ne može biti duže od polovine trajanja studijskog programa koji je upisao.

TV 777: Šta je sve potrebno od formulara i kakva je procedura za učešće u programima razmjene studenata?

Prijavljivanje se obavlja elektronski, uz naknadno dostavljanje originalne dokumentacije, a savjetovala bih studente da prate internet stranicu Univerziteta i Centra za međunarodnu saradnju gdje se objavljuju uslovi i rokovi za konkurisanje koji se razlikuju u zavisnosti od univerziteta i programa mobilnosti. U prijavi će im pomoći prodekani za međunarodnu saradnju na njihovom fakultetu i Kancelarija za međunarodnu saradnju, koji sprovode i administriraju programe mobilnosti na nivou Univerziteta.

Pravo konkurisanja imaju svi studenti Univerziteta, na sva tri ciklusa studija, izuzev studenata prve godine, a studenti sa invaliditetom imaju prednost na konkursima programa mobilnosti. Studentu se odobrava mobilnost ako postoji srodnost između studijskih programa institucije domaćina, tj. inostrane institucije visokog obrazovanja, i Univerziteta Crne Gore, odnosno njegove organizacione jedinice. Srodnost podrazumijeva da su znanje, vještine i kompetencije koji se stiču napredovanjem u toku programa mobilnosti na instituciji domaćinu uporedivi sa onima koji se stiču na matičnoj instituciji.

Nakon što je student odabran za program mobilnosti za studijski boravak, zaključuje se ugovor o studiranju između studenta, matične institucije i institucije domaćina. Ukoliko je student odabran za program mobilnosti za stručnu praksu, zaključuje se ugovor o stručnoj praksi između studenta, matične institucije, institucije domaćina i ustanove ili kompanije u kojoj se obavlja stručna praksa.

Potpisivanjem ovih ugovora matična institucija se obavezuje da će studentu priznati sve predmete navedene u ugovoru o studiranju, odnosno obavljenu stručnu praksu navedenu u ugovoru o stručnoj praksi, i verifikovati postignute rezultate na istovjetan način kao za studenate koji nijesu koristili program mobilnosti.

Novim Pravilima studentu je omogućeno priznavanje obavljene stručne prakse u inostranstvu, tj. u instituciji domaćinu odnosno ustanovi ili kompaniji u kojoj se praksa realizuje. Pravo da konkurišu za ovu vrstu mobilnosti naši studenti imaju u okviru Erasmus+ programa mobilnosti, na svim evropskim univerzitetima koji u okvru ovog programa nude takvu mogućnost, kao i u okviru programa Best of South and East na Univerzitetu u Gracu.

Dakle, po završetku dijela studijskog programa u inostranoj instituciji visokog obrazovanja, student Univerziteta Crne Gore nastavlja studije na matičnoj instituciji i prenosi kredite za uspješno položene ispite, a priznavanje se ostvaruje na osnovu prethodno potpisanog ugovora o studiranju.  Tokom perioda mobilnosti student zadržava status koji je na Univerzitetu imao prije odlaska.

TV 777: Koliko studenata sa UCG trenutno učestvuje u programima razmjene studenata?

PROF. DR KOSTIĆ: U zimskom semestru akademske 2018/2019. na partnerskim univerzitetima u inostranstvu u programima mobilnosti nalaze se 23 studenta Univerziteta Crne Gore. Ukupan broj u prošloj godini je 97 studenata. U posljednje tri godine u programima mobilnosti učestvovalo je 569 studenata Univerziteta.

TV 777:Da li tokom školovanja u inostranstvu studenti imaju mogućnost da zarade i ukoliko postoji, koji su to najčešći poslovi na kojima su angažovani?

PROF. DR KOSTIĆ: Programi mobilnosti studenata ne podržavaju radni angažman već su namijenjeni studiranju ili obavljanju stručne prakse, dakle sticanju znanja i vještina, na inostranoj partnerskoj instituciji. Stipendije pokrivaju sve troškove života u zemlji partnerske institucije.

Naši studenti mogu da se opredijele i za programe koji pružaju mogućnost zarade, kakav je program Work and Travel, jedan od programa kulturne razmjene koji je podržan od strane ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

TV 777: Koliki je broj studenata iz drugih zemalja koji u ovom trenutku studiraju na UCG?

PROF. DR KOSTIĆ: U 2018. godini na Univerzitetu Crne Gore kroz programe mobilnosti studirala su 24 studenta sa inostranih partnerskih univerziteta. Samo u zimskom semestru akademske 2018/2019. godine prijavljeno je 8 studenata. U posljednje tri godine u okviru četiri programa mobilnosti (Erasmus+, Erasmus Mundus, CEEPUS i Mevlana) na Univerzitetu je boravilo 115 stranih studenata.

Izbor stranih studenata vrši njihova matična institucija, a mobilnost se odobrava ako postoji srodnost između studijskih programa partnerske institucije i Univerziteta, odnosno njegove organizacione jedinice, kao i dovoljan kapacitet za prijem studenta. Strani student ima prava i obaveze studenta Univerziteta, a u cilju pružanja informacija o mogućnostima i uslovima studiranja na Univerzitetu Crne Gore svi fakulteti na svojim internet stranicama objavljuju osnovne podatke o studiranju na engleskom jeziku.

Najviše stranih studenata dolazi iz Poljske, Portugalije i Rumunije, i oni su uglavnom prijavljuju za studiranje na Ekonomskom fakultetu, Filološkom fakultetu, Fakultetu likovnih umjetnosti i Fakultetu političkih nauka, ali naravno i na ostalim univerzitetskim jedinicama. Nastava se organizuje kroz mentorski rad na engleskom jeziku. Za strane studente su tokom mobilnosti obezbijeđeni besplatni časovi crnogorskog jezika koji se održavaju u Rektoratu Univerziteta Crne Gore. Za svaku novu grupu studenata organizuje se i ekskurzija tokom koje se upoznaju sa istorijskim i kulturnim nasljeđem Crne Gore.

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.