Rektorat, 08.04.2019

Co-working space otvorenFOTO GALERIJA

 

Rektor Univerziteta Crne Gore prof dr. Danilo Nikolić i ministarka nauke dr Sanja Damjanović, danas su u zgradi tehničkih fakulteta otvorili Interaktivni prostor – Co-working space za potrebe stipendista Univerziteta Crne Gore koji su na doktorskim studijama, a opremljen od strane Univerziteta Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom nauke.

Rektor Nikolić ističe važnost ovog Interaktivnog prostora za čije je otvaranje uloženo 100 000 eura, jer će se uspostaviti kvalitetna interkacija među studentima doktorskih studija, njihovo bolje upoznavanje, razmjena znanja, iskustava, kao i otvaranje mnogobrojnih mogućnosti.

„Prostor čitaonice i biblioteke tehničkih fakulteta smo preuredili u ovaj informatički kutak koji će korisiti studenti doktorskih studija za određen dio svojih istraživanja. Univerzitet Crne Gore planira da realizuje niz sličnih projekata u ovoj godini. Počevši od konstrukcije čitaonice Centralne univerzitetske biblioteke koju koriste studenti svih nivoa, ali i građanstvo. Završili smo prošle godine idejno rješenje, glavni projekat, a ove godine tokom ljetnjeg raspusta očekujemo realizaciju građevinskih radova. Pored toga Univerzitet će ove godine izdvojiti značajna sredstva za obnavljanje postojećih i formiranje novih računarskih sala na fakultetima. Takođe planira se i uvođenje bežične akademske mreže EDUROAM koja će omogućiti pristup internetu svim studentima našeg Univerziteta“, rekao je rektor Nikolić.

 

 

"Prošle godine je za stipendije doktorskih istraživanja izdvojeno oko 750 000 eura. Dobili smo 19 stipendista, od kojih je 16 upravo sa Univerziteta Crne Gore. I ove godine planiramo i tu kritičnu masu da povećamo za još 15 studenata, jer znamo da su nam  ljudski resursi najveći kapital. Otvaranje interaktivnog prostora je korak dalje. Sredstva za otvaranje Co-working space-a su opredijeljena kroz Heric projekat koji je takođe podržala Vlada Crne Gore. Sigurna sam da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih prostora, naročito jer ćemo uskoro sa Univerzitetom Crne Gore otvoriti Naučno – tehnološki park koji će biti jedan multuipliciran prostor iz kojeg će se izgraditi ne samo kreativne ideje, nego i vrijednosti koje su potrebe našeg društva“, kazala je ministarka Damjanović.

 

 

 

https://volimpodgoricu.me/2019/04/08/otvaranje-co-working-space-a/

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/otvoren-interaktivni-prostor-za-stipendiste-na-doktorskim-studijama

https://portalanalitika.me/clanak/331040/otvoren-co-working-space

https://www.cdm.me/drustvo/ucg-i-ministarstvo-nauke-otvorili-informaticki-kutak/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/otvoren-interaktivni-prostor-za-stipendiste-na-doktorskim-studijama

https://www.aktuelno.me/crna-gora/ucg-i-ministarstvo-nauke-otvorili-informaticki-kutak/