Rektorat, 23.04.2019

Univerzitet Crne Gore domaćin Četvrtog rektorskog forumaUniverzitet Crne Gore domaćin Četvrtog rektorskog foruma

 

Četvrti rektorski forum Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, na kojem će učestvovati rektori i predstavnici oko 30 univerziteta regiona biće održan u srijedu, 24. aprila 2019. godine na Univerzitetu Crne Gore.

Na Četvrtom rektorskom forumu će raspravljati o aktuelnim pitanjima koja se tiču razvoja visokog obrazovanja, područja nauke i umjetnosti, istraživanja i transfera znanja,  kao i o definisanom planu jačanja akademskog integriteta. Takođe će se razmatrati i aktuelna pitanja koja su značajna za rad i razvoj univerziteta na regionalnom nivou.

Vodiće se razgovori i o Berlinskom procesu, čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprijedi regionalna saradnja i evrointegracije regiona, u okviru kojeg će krajem maja 2019. godine, u Londonu, biti organizovana V konferencija.

Nakon Prvog rektorskog foruma koji je održan u Novom Sadu pokrenut je postupak osnivanja Zajednice univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. Na Drugom rektorskom forumu održanom u Zagrebu potpisana je i Deklaracija univerziteta. Na Trećem forumu učesnici su potpisali i Akademski međuinstitucionalni sporazum o saradnji, čiji je cilj unapređenje međusobne saradnje između članica rektorskog foruma. Ovaj međuinstitucionalni Sporazum zamijenjuje bilateralne sporazume između potpisnika istog.

FOTO GALERIJA

 

 

 

Broj posjeta : 473