Univerzitet Crne Gore domaćin Četvrtog rektorskog foruma




Univerzitet Crne Gore domaćin Četvrtog rektorskog foruma

 

Četvrti rektorski forum Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, na kojem će učestvovati rektori i predstavnici oko 30 univerziteta regiona biće održan u srijedu, 24. aprila 2019. godine na Univerzitetu Crne Gore.

Na Četvrtom rektorskom forumu će raspravljati o aktuelnim pitanjima koja se tiču razvoja visokog obrazovanja, područja nauke i umjetnosti, istraživanja i transfera znanja,  kao i o definisanom planu jačanja akademskog integriteta. Takođe će se razmatrati i aktuelna pitanja koja su značajna za rad i razvoj univerziteta na regionalnom nivou.

Vodiće se razgovori i o Berlinskom procesu, čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprijedi regionalna saradnja i evrointegracije regiona, u okviru kojeg će krajem maja 2019. godine, u Londonu, biti organizovana V konferencija.

Nakon Prvog rektorskog foruma koji je održan u Novom Sadu pokrenut je postupak osnivanja Zajednice univerziteta Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana. Na Drugom rektorskom forumu održanom u Zagrebu potpisana je i Deklaracija univerziteta. Na Trećem forumu učesnici su potpisali i Akademski međuinstitucionalni sporazum o saradnji, čiji je cilj unapređenje međusobne saradnje između članica rektorskog foruma. Ovaj međuinstitucionalni Sporazum zamijenjuje bilateralne sporazume između potpisnika istog.

FOTO GALERIJA

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.