Rektor Nikolić na Konferenciji Zapadnog Balkana u Londonu




Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić učestvovao je na V Zajedničkoj naučnoj konferenciji Zapadnog Balkana/ Berlinskog procesa (Joint Science Conference Berlin Process / Western Balkans Process) koja se održava u Londonu od 28. do 30. maja 2019. godine.

Konferencija je okupila oko 60 visokih predstavnika nacionalnih akademija nauka i umjetnosti, rektore državnih univerziteta i istraživačke organizacije, kao i istaknute naučnike i menadžere.

Bilo je riječi i o doprinosu obrazovanja, istraživanja i inovacija, odgovornosti naučnika u oblikovanju političkih i društvenih procesa, kao i komunikaciji naučnika i mehanizmima naučnih savjeta.

Na Konferenciji su pripremljene formalne preporuke za sastanke šefova država i vlada za naredni Samit Zapadnog Balkana pod nazivom „Svježa očekivanja za istraživanje i obrazovanje širom Evrope“, koji će se održati u Poznanju 5. jula 2019. godine.

Proces Zapadnog Balkana, poznat i kao Berlinski proces, zajednička je inicijativa 16 evropskih zemalja i Evropske komisije. Podržava napore za integraciju regiona u Evropsku uniju i jačanje regionalne saradnje. Pokriva oblasti kao što su rješavanje bilateralnih sporova, odobravanje vladavine prava, povezanost i ekonomski razvoj, kao i jačanje saradnje u obrazovanju, nauci (istraživanje i inovacije) i među-socijalnom dijalogu.

Na Konferenciji je predstavljen izvještaj rada Rektorskog foruma Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana, čiji je zadnji sastanak održan 24. aprila na Univerzitetu Crne Gore.

Pored rektora Nikolića, na Konferenciji je učestovala i prof. dr Olivera Komar, vandredni profesor Fakulteta političkih nauka.

 

https://www.cdm.me/drustvo/rektor-nikolic-na-konferenciji-zapadnog-balkana-u-londonu/

https://portalanalitika.me/clanak/335719/nikolic-na-konferenciji-zapadnog-balkana-u-londonu

https://fosmedia.me/infos/drustvo/london-nikolic-ucestvovao-na-zajednickoj-naucnoj-konferenciji-zapadnog-balkana

https://www.mladiniksica.me/nikolic-na-konferenciji-zapadnog-balkana-u-londonu/

 

Image

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.