Potpisan Sporazum o saradnji sa Indijskim institutom nauka iz Bangalora




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i direktor Indijskog instituta nauke prof. Anurag Kumar potpisali su danas Sporazum o akademskoj saradnji, u Bangaloru, u Indiji.

„Univerzitet Crne Gore i Indijski Institut nauke su danas postavili temelje za uspostavljanje čvrstih i efektivnih akademskih veza, kulturnih odnosa i saradnje na polju naučnostraživačkog i visokoobrazovnog rada. Sporazum će otvoriti vrata za razmjenu eskpertize, znanja, ideja, ali i zajedničke, interkulturalne razmjene i sa Institutom koji je rangiran u prvih 100 svjetskih instituta“, kazao je rektor Nikolić.

Potpisivanjem Pisma namjere o saradnji, 27. marta, napravljen je prvi korak u uspostavljanju saradnje sa Indijskim institutom nauka iz Bangalora, a koja omogućava obuku i razmjenu akademskog osoblja i studenata, a prije svega studenata na doktorskim studijama.

Potpisivanju je prisustvovao i dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Igor Vušanović koji je ukazao da Mašinski fakultet ima čast da prvi bude domaćin gostujućih eksperata ovog Instituta.

Tokom boravka na ovom institutu, rektor Nikolić i dekan Vušanović su posjetili njihov Centar za nano tehnologije (CeNSE) koji se bavi interdisciplinarnim istraživanjima sa fokusom na nano-sisteme i predstavlja najveći i najprestižniji centar ove vrste u Indiji. Centar nudi doktorske studije u širokom spektru oblasti i ima blisku interakciju s industrijom.

Oni su se sastali sa delegacijom Indijskog instituta nauke i diskutovali o saradnji u specifičnim oblastima koje se tiču hemijskih nauka, mehanike, biologije, inženjerstva, građevinarstva i računarstva.

Indijski institut nauka je državna visokoškolska i naučnoistraživačka institucija u oblastima prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka, dizajna i menadžmenta. Prema akademskom rangiranju svjetskih univerziteta, tj. Šangajskoj listi, ovaj Institut se nalazio između 301. i 400. mjesta od rangiranih univerziteta u svijetu 2017. godine, i jedina je visokoškolska ustanova iz Indije uvrštena u ovo rangiranje. Institut se u posljednje tri godine nalazi na prvom mjestu univerziteta u Indiji prema njihovom nacionalnom rangiranju univerziteta.

 

https://www.cdm.me/drustvo/ucg-ce-saradivati-sa-indijskim-institutom-nauka/

https://portalanalitika.me/clanak/336551/ucg-ce-saradivati-sa-indijskim-institutom-nauka

http://www.antenam.net/drustvo/122777-ucg-potpisao-sporazum-o-saradnji-sa-indijskim-institutom-nauka-iz-bangalora

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.