Univerzitet Crne Gore je protiv svakog vida kršenja akademskog integriteta
Univerzitet Crne Gore je protiv svakog vida kršenja akademskog integriteta

Univerzitet Crne Gore je protiv svakog vida kršenja akademskog integriteta i osuđuje takve pojave.

U skladu sa Zakonom o akademskom integritetu i Statutom Univerziteta Crne Gore, Univerzitet je nakon dobijanja Prijave od strane NVO za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta od strane profesora zaposlenog na Univerzitetu, u okviru svojih ingerencija, tražio izjašnjenje Vijeća Pravnog fakulteta po osnovu mogućeg plagijata, uputio predmet Etičkom komitetu Ministarstva prosvjete koji je po novom Zakonu o akademskom integritetu nadležan za utvrđivanje plagijata van Crne Gore i kojeg je Ministarstvo prosvjete bilo u obavezi da formira 90 dana od stupanja na snagu ovog Zakona, te svrstao ovaj predmet u dnevni red prve naredne sjednice Senata Univerziteta Crne Gore (17.7.2019.g.), kao organa koji je prema Statutu Univerziteta Crne Gore imao nadležnost za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta u smislu utvrđivanja plagijata prije stupanja na snagu Zakona o akademskom integritetu. Nakon izjašnjenja Ministarstva prosvjete da li je Etički komitet osnovan, kao i konkretnog Izjašnjenja od strane Vijeća Pravnog fakulteta s obzirom da se radi o zaposlenom na toj ustanovi, Senat će u okviru svojih nadležnosti donijeti adekvatnu Odluku.

Nijedan ministar, rektor, dekan, profesor ili NVO ne mogu biti iznad zakona i Statuta Univerziteta Crne Gore. Univerzitet Crne Gore će se kao i do sada u svim postupcima isključivo rukovoditi zakonskim aktima i procedurama, a ne medijskim provokacijama, zlonamjernim insinuacijama i retorikom, kao i nekompetentnim komentarima.

 

Image

 

https://portalanalitika.me/clanak/340036/ucg-protiv-svakog-vida-krsenja-akademskog-integriteta

https://fosmedia.me/infos/drustvo/ucg-protiv-smo-i-osudujemo-svaki-vid-krsenja-akademskog-integriteta

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/246914/moguci-plagijat-ispituju-po-zakonu.html

http://www.antenam.net/drustvo/126675-ucg-postupili-shodno-zakonu-o-akademskom-integritetu

https://volimpodgoricu.me/2019/07/16/ucg-je-protiv-svakog-vida-krsenja-akademskog-integriteta/

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/nijedan-ministar-rektor-dekan-profesor-ili-nvo-ne-mogu-biti-iznad-zakona-i-statuta-ucg

https://www.cdm.me/drustvo/nijedan-ministar-rektor-dekan-profesor-ili-nvo-ne-mogu-biti-iznad-zakona-i-statuta-ucg-a/

 

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.