Najveći broj COST akcija koriste zaposleni Univerziteta Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Najveći broj COST akcija koriste zaposleni Univerziteta Crne Gore, a to iskustvo su na jučerašnjem Info danu o ovom Programu Evropske saradnje u nauci i  tehnologiji predstavile stručni saradnik  Jelena Lazarević i docent na Elektrotehničkom fakultetu UCG Milena Đukanović.

“COST akcije omogućavaju crnogorskim istraživačima da se umreže sa svjetski poznatim naučnicima i da provedu neko vrijeme u njihovim laboratorijama preko Short Term Scientific Mission (STSM) stipendije. Kolaboracija i zajedničke publikacije su “added value” ovih akcija", ukazala je na Info danu docent Đukanović.

Ona je dodala da su naučnici u mogućnosti da koriste ITC grantove za predstavljanje rezultata na međunarodnim konferencijama.

"Postoji mogućnost organizovanja COST događaja u Crnoj Gori. Za dvije COST akcije mi smo organizovali konferenciju i radionicu na našem primorju. Nadam se da će Crna Gora u budućnosti biti i glavni nosilac COST projekata, i upravo pripremamo aplikaciju iz oblasti zaštite podataka sa 20 evropskih partnera za sljedeći poziv”, kazala je Đukanović. 

Informativni dan sa ciljem promocije ovog programa, organizovalo je Ministarstvo nauke i COST Asocijacija iz Brisela.

Info dan su otvorili ministarka nauke dr Sanja Damjanović i direktor COST Asocijacije dr Ronald de Bruin.

Ministarka Damjanović je istakla da Crna Gora kao članica COST Asocijacije trenutno učestvuje u 100 tekućih akcija što je impresivan broj s obzirom na veličinu naše države.

Dirketor COST- a dr Ronald de Bruin je u svom obraćanju podsjetio na 45-godišnja dokazana iskustva u istraživačkoji saradnji ove Asocijacije i predstavio uloge ovog Programa.  

Predstavnica COST programa Judith Litjens je predstavila osnovnu ideju ovog programa, koji  ima poseban značaj za razvoj mladih istraživača koji na taj način dobijaju šansu za razmjenu iskustava sa istraživačima širom Evrope i svijeta.

Ona je predočila prisutnima kako da na tri načina učestvuju u programu: predlaganjem  novih akcija (poziv za predlaganje novih akcija je stalno otvoren), priključivanjem tekućim akcijama i postojanje mogućnosti učešća kroz ocjenjivanje akcija u svojstvu nezavisnih eksperata.

Na Info danu, prof. Zoran Popovski, predstavnik COST CSO iz Sjeverne Makedonije , govorio je o regionalnoj dimenziji COST Asocijacije na Zapadnom Balkanu, dok je Milena Milonjić, nacionalni COST koordinator, objasnila procedure za učešće istraživača iz Crne Gore.

 

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.