Na Univerzitetu Crne Gore održan informativni sastanak o početku implementacije odobrenih koordinatorskih Erasmus + projekata za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju




Univerzitet Crne Gore je nosilac tri koordinatorska Erasmus+ projekta za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju čija će implementacija započeti 15. novembra 2019. godine. Tim povodom je u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore održan informativni sastanak koji je okupio predstavnike rukovodstva Univerziteta Crne Gore, rektora prof. dr Danila Nikolića i prorektorku prof. dr Natašu Kostić, koordinatore projekata, prof. dr Biljanu Đuričin i doc. dr Milicu Vuković-Stamatović, predstavnike Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore i šeficu nacionalne Erasmus + kancelarije u Crnoj Gori Vanju Drljević.

Na sastanku je bilo riječi o inicijalnim aktivnostima u domenu potpisivanja partnerskih ugovora, a predstavljeni su i članovi konzorcijuma projekata i plan aktivnosti koje će biti realizovane u periodu trajanja projekata. Kako je istakla šefica nacionalne Erasmus+ kancelarije Vanja Drljević, Univerzitetu Crne Gore su u ovom pozivu odobrena za finansiranje tri koordinatorska projekta, što uz još tri odobrena partnerska projekta predstavlja maksimalno dozvoljeni broj od 6 projekata po instituciji i najbolji je do sada ostvaren rezultat na nivou najstarije visokoobrazovne institucije u Crnoj Gori. Projekti imaju za cilj unaprijeđenje institucionalnih kapaciteta i internacionalizacije Univerziteta kroz strateško planiranje, implementaciju Strategije Univerziteta, osnivanje Centra za internacionalizaciju i Centra za pravne klinike, intenziviranje saradnje sa renomiranim inostranim univerzitetima, modernizaciju nastave stručnog engleskog jezika, unaprijeđenje praktične nastave, adaptaciju odgovarajuće literature za studente sa oštećenjem sluha i vida, organizaciju interdisciplinarnih ljetnjih škola na engleskom jeziku, kao i niz drugih aktivnosti usmjerenih ka promociji programa mobilnosti i povećanju međunarodne razmjene studenata i osoblja Univerziteta.  

Jedini strukturni koordinatorski Erasmus+ projekat, koji je u pozivu za 2019. godinu odobren za finansiranje u Crnoj Gori, je nacionalni projekat pod nazivom Fostering Internationalization at Montenegrin HEIs through Efficient Strategic Planning (IESP), čiji su koordinatori rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i prorektor prof. dr Nataša Kostić. Ovaj projekat je uvršten u prvu kategoriju, koju čine 16% najkvalitetnijih aplikacija. U projekat je uključeno devet partnerskih institucija, a ukupni budžet ovog dvogodišnjeg projekta iznosi 683.014 eura.

Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore će koordinirati nacionalnim projektom Reforming Foreign Languages in Academia in Montenegro (ReFLAME). U projektu učestvuje pet partnerskih institucija, a ukupni budžet projekta iznosi 595.536 eura. Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore će koordinirati regionalnim projektom pod nazivom: Legal Clinics in Service of Vulnerable Groups: Enhancing the Employability of Law Students Through Practical Education (ENEMLOS), koji uključuje još 14 partnerskih institucija, sa ukupnim budžetom u iznosu od 696.449 eura.

 

Image

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.