Saopštenje UCG povodom dostavljanja akta zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore po predstavci prof. mr Janka Ljumovića




Saopštenje UCG povodom dostavljanja akta zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore po predstavci prof. mr Janka Ljumovića

Povodom dostavljanja akta zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore po predstavci prof. mr Janka Ljumovića Univerzitet Crne Gore daje sljedeće saopštenje:

 

Univerzitetu Crne Gore je 10.9.2019. godine dostavljen akt zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore po predstavci prof. mr Janka Ljumovića, dva mjeseca nakon njegovog donošenja i mjesec od objavljivanja istog u pojedinim medijima.

Senat Univerziteta Crne Gore se upoznao sa navedenim aktom na Sjednici održanoj 18.9.2019. godine.  

Senat Univerziteta Crne Gore se u potpunosti ogradio od akta zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore ističući sljedeće:

  • da su apsolutno netačne tvrdnje zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da je kandidat oštećen jer se Senat Univerziteta Crne Gore izjašnjavao o izboru/reizboru u akademsko zvanje smatrajući da je Pozorišna produkcija naučna oblast umjesto stručno-umjetnička oblast, kako je i do tada kandidat biran u zvanja.

Da je kojim slučajem Senat smatrao da je Pozorišna produkcija naučna oblast, uzimajući u obzir činjenicu da prof. mr Janko Ljumović nema doktorat niti objavljene naučne radove iz ove oblasti, kandidat ne bi bio ni reizabran, već bi bio izuzet iz postupka za izbor u zvanje budući da je samo za umjetničke oblasti dozvoljeno da za izbor u zvanje konkurišu kandidati sa magistraturom.

Dakle, prof. mr Janko Ljumović je izabran u zvanje vanredni profesor iz stručno-umjetničke oblasti i shodno tome potpisao novi petogodišnji ugovor o radu na Univerzitetu Crne Gore.

Stoga je suštinski neutemeljena bilo kakva diskusija koja se odnosi na prirodu izborne oblasti;

  • da je Univerzitet Crne Gore, kao visokoškolska institucija, u skladu sa odredbom iz čl. 4. Zakona o visokom obrazovanju autonoman, a da se autonomija Univerziteta, u skladu sa odredbom iz čl. 2. st. 2. tač. 6. Statuta Univerziteta manifestuje i kroz izbor akademskog osoblja;
  • da prilikom odlučivanja o izborima u zvanje, Senat nije vezan bilo kakvim mišljenjem bilo kojeg učesnika u postupku izbora već je izbor u akademska i naučna zvanja isključivo u njegovoj nadležnosti, u skladu sa odredbama iz člana 32, st. 1, tač. 9. Statuta Univerziteta. Dakle, članovi Senata glasaju potpuno slobodno i nezavisno.

 

https://www.cdm.me/drustvo/ucg-apsolutno-netacne-tvrdnje-da-je-ljumovic-ostecen-pri-izboru-u-zvanje/

https://portalanalitika.me/clanak/346401/slucaj-ljumovic-apsolutno-netacne-tvrdnje-zamjenika-zastitnika-ljudskih-prava

http://www.antenam.net/drustvo/133965-senat-netacne-tvrdnje-da-je-ljumovic-ostecen-pri-izboru-u-zvanje

https://www.aktuelno.me/crna-gora/ucg-netacne-tvrdnje-da-je-ljumovic-ostecen-prilikom-izbora-u-zvanje/

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/253557/ljumovic-nije-ostecen-prilikom-izbora-u-zvanje-profesora.html

https://fosmedia.me/infos/drustvo/ucg-ljumovic-nije-ostecen-prilikom-izbora-u-zvanje-profesora

https://www.in4s.net/ucg-demantovao-zastitnika-ljudskih-prava-i-sloboda-ljumovic-nije-ostecen-prilikom-izbora-u-zvanje-profesora/

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.