Slobode i odgovornosti univerziteta u modernom svijetu




Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić učestvuje u dvodnevnoj Godišnjoj međunarodnoj konferenciji organizacije Observatory  Magna Charta Universitatum, koja se održava na Univerzitetu McMaster u Kanadi, na temu sloboda i odgovornosti univerziteta, kroz prizmu glavnih načela dokumenta Magna Charta Universitatum.

Magna Charta Universitatum je dokument koji su u Bolonji 1988. godine potpisali rektori 388 univerziteta. Dokument sadrži načela akademske slobode i institucionalne autonomije, kao smjernica za dobro upravljanje univerzitetima u budućnosti. Kako bi mogli da zadovolje potrebe svijeta oko sebe, univerziteti moraju da budu moralno i intelektualno nezavisni od bilo kakvih političkih autoriteta i intelektualno nezavisni od političkih i privrednih centara moći. Institucionalna autonomija je preduslov za efiksano i efektivno djelovanje modernih univerziteta. U osnovi ovog dokumenta je ideja zajedničkih principa organizacije studija, nastave i istraživanja, u skladu sa viševjekovnom tradicijom koju su razvili najstariji univerziteti, kao i njihovo kontinuirano unapređenje.

Ova Konferencija je i prilika za uspostavljanje osnova buduće saradnje Univerziteta Crne Gore sa univerzitetima na globalnom nivou, pogotovo na polju organizacije studija, nastave i istraživanja.

Univerzitet Crne Gore je potpisnik Magna Charta Universitatum od avgusta 2017. godine, čime je postao član akademske zajednice koja broji preko 900 univerziteta sa pet kontinenata.

 

Image

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.