Rektorat, 17.12.2019

Donijeta Odluka o dodjeli Plaketa Univerziteta Crne Gore za izuzetne doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu za 2019. godinuImage

Rektor prof. dr Danilo Nikolić, na prijedlog Naučnog odbora, donio je Odluku o dodjeli tri Plakete Univerziteta Crne Gore za doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu za 2019. godinu koje će biti uručene na Svečanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore: prof. dr Ljubiši Stankoviću, prof. dr Dušku Bjelici i prof. Mariji Perović.

Image

Prof. dr Ljubiši Stankoviću će se dodijeliti nagrada za postignute rezultate i posebne doprinose razvoju naučnoistraživačkog rada u oblasti prirodnih i tehničkih nauka za ostvareni broj citata i publikovane radove u časopisima na SCI/SCIE listama tokom 2019. godine, kojima je kandidat doprinio povećanju vidljivosti naučno-istraživačkih aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore.

Stanković je objavio veliki broj naučnih radova, od kojih je preko 150 u vodećim svjetskim časopisima.

Kada je riječ o rangiranosti crnogorskih naučnika po broju citiranosti naučnih radova na Google Scholaru, profesor Ljubiša Stanković je na prvom mjestu u oblasti elektrotehnike, sa 8.543 zabilježenih citata sa h indeksom citiranosti.

Primjena i razrada metoda koje je on definisao je bila tema mnogih radova objavljenih u najrenomiranijim svjetskim časopisima od strane vodećih naučnika u oblasti obrade signala iz Evrope, Amerike, Australije i Azije.

U dva teksta koje je vodeće svjetsko udruženje u oblasti obrade signala, IEEE Signal Processing Society, objavilo povodom 50 godina postojanja citirani su doprinosi Stankovića po imenu, dok mu je za doprinose u nauci najveće svetsko udruženje u oblasti elektrotehnike IEEE sa sjedištem u New Yorku dodijelilo najviše zvanje Fellow IEEE.

ImageProf. dr Dušku Bjelici nagrada će se dodijeliti za postignute rezultate u razvoju naučnoistraživačkog rada u oblasti društveno-humanističkih nauka za ostvareni broj citata i publikovane radove u časopisima na SCI/SCIE listama tokom 2019. godine. Profesor Bjelica doprinio je povećanju vidljivosti naučno-istraživačkih aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore.

Prof. Bjelica je dospio na prvo mjesto u svijetu na Google Scholar pretraživaču sa 6.767 citata, po broju citiranosti njegovih naučnih radova koji se tiču sportskog treninga. Do sada je, kao autor i koautor, objavio preko 400 radova u međunarodnim časopisima i na konferencijama, kao i 65 knjiga - naučnih i stručnih monografija i udžbenika.

Naučni rad pod naslovom „Porast indeksa tjelesne mase u ruralnim područjima glavni je pokretač globalne epidemije gojaznosti kod odraslih“ objavljen je u jednom od najprestižnijih svjetskih naučnih časopisa „Nature“.

Profesor Bjelica uređuje crnogorski časopis o sportskoj nauci i medicini Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, u kojem se objavljuju odabrani radovi CSA konferencije, a koji je indeksiran u svjetskim bazama.

Urednik je i SportMont časopisa koji postoji već 14 godina izlazi u saradnji ove dvije institucije, i objavio je više od 1.400 radova naučnika iz cijelog svijeta. Indeksiran je u oko 40 svjetskih baza, od kojih je najvažnija Scopus.

ImageProf. Mariji Perović će biti dodijeljena nagrada za postignute rezultate i posebne doprinose ostvarene u segmentu umjetnosti i stvaralaštva tokom 2019. godine, koji su verifikovani i radom objavljenim na AHCI listi, kojim je kandidatkinja doprinijela povećanju vidljivosti stručno-umjetničke aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore.

Mini serija "Grudi“, čiji je reditelj, dobila je prestižno Specijalno priznanje žirija u kategoriji Mini serija na XIV Seoul International Drama Awards 2019,  jednom od najvećih svjetskih televizijskih festivala, koji svake godine organizuje Korejska asocijacija TV emitera.

Autorski rad profesorice Marije, nastao kao rezultat istraživanja na umjetničkim doktorskim studijama, objavljen je u časopisu Hrvatski filmski ljetopis i evidentiran je u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u, te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS).

 

Plaketa se dodjeljuje jednom godišnje, za uspjehe postignute u prethodnoj kalandarskoj godini, u vrijednosti dvadeset obračunskih vrijednosti koeficijenta.

Medijske objave:

https://portalanalitika.me/clanak/354060/ovo-su-dobitnici-plakete-ucg-za-izuzetne-doprinose-u-naucno-istrazivackom-i-umjetnickom-radu

https://www.cdm.me/drustvo/stankovic-bjelica-i-perovic-dobitnici-plaketa-univerziteta-crne-gore/

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/262656/plakete-stankovicu-bjelici-i-perovicevoj.html

https://volimpodgoricu.me/2019/12/17/poznati-dobitnici-plaketa-univerziteta-crne-gore/

https://www.aktuelno.me/crna-gora/stankovic-bjelica-i-perovic-dobitnici-plaketa-univerziteta-crne-gore/

 

Dokumenti

Broj posjeta : 2268