Plan rješavanja stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore




Plan rješavanja stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore je, na sjednici održanoj 16. decembra 2019. godine, donio Odluku o usvajanju  Plana rješavanja stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore, dodjelom novčanih sredstava (kredita) za rješavanje stambene potrebe i dodjelom novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja.

 

Plan je dat u okviru Odluke u prilogu i u nastavku:

**********************************************************************************************************************************************************

Na osnovu člana 3 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita) (Bilten UCG, br. 465/19 i 476/19)  i člana 3 Pravilnika o dodjeli novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore (Bilten UCG, br. 465/19 i 476/19),  na predlog Komisije za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja i za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita), Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, na sjednici održanoj 16. decembra 2019. godine, donio je

 

ODLUKU

 

  1. DONOSI SE Plan rješavanja stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore, dodjelom novčanih sredstava (kredita) za rješavanje stambene potrebe i dodjelom novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja, prema predlogu Komisije za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja i za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita), br. 02-369 od 11.12.2019. godine, uz izmjenu u naslovu „Uslovi za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja“, stav 4 riječi „legalizacija izgrađenog stambenog objekta “ brišu se.
  2. Pravilnik o dodjeli novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore treba izmijeniti u skladu sa izmjenom Plana iz tačke 1 ove odluke.

 

Broj: 02-369/1

Podgorica, 16.12.2019. godine

UPRAVNI ODBOR UNIVERZITETA CRNE GORE

Predsjednik,

Prof.dr Duško Bjelica, s.r.

 

Na osnovu člana 3 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita) (Bilten UCG, br. 465/19 i 476/19)  )  i člana 3 Pravilnika o dodjeli novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore (Bilten UCG, br. 465/19 i 476/19),  na predlog Komisije za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja i za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita), Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, na sjednici održanoj 16. decembra 2019. godine, donio je

 

PLAN RJEŠAVANJA STAMBENIH POTREBA ZAPOSLENIH NA UNIVERZITETU CRNE GORE, DODJELOM NOVČANIH SREDSTAVA (KREDITA) ZA RJEŠAVANJE STAMBENE POTREBE I DODJELOM NOVČANIH SREDSTAVA ZA POBOLJŠANJE USLOVA STANOVANJA

  1. Procjena stambene potrebe zaposlenih urađena je prema iskazanim zahtjevima zaposlenih, sadržanih u Anketi iz decembra 2018. godine, koju je sproveo Sindikat Univerziteta Crne Gore.

Anketa je sastavni dio Plana.

Sredstva za rješavanje stambenih potreba zaposlenih obezbjeđuju se iz sredstava Fonda za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore (u daljem tekstu: Stambeni fond) .

2. Rješavanje stambenih potreba zaposlenih izvršiće se na tri načina, i to:

  • Kupovinom stanova pod povoljnijim uslovima, koji će se obezbijediti izgradnjom poslovno-stambenog objekta na kat.parcelama br.1351/1 i 1372/7, na UP 30; na dijelu kat.parcela br.1372/8, na UP 25, br. 1372/8 na UP 24, br.1372/8 na UP 26, DUP „Univerzitetski centar“;
  • Dodjelom novčanih sredstava (kredita);
  • Dodjelom novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja.

3.Broj stanova koji će se izgraditi i obezbijediti, njihova struktura i veličina biće predviđeni nakon završetka izgradnje poslovno-stambenog objekta na navedenim parcelama.

Način rješavanja ovog vida stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore određen je proporcionalno, i to 80% za akademsko osoblje, a 20% za neakademsko osoblje od raspoloživih stanova.

4. Novčana sredstva iz Stambenog fonda opredijeljena su za:

 - dodjelu novčanih sredstava (kredita) za rješavanje stambenih potreba;

 - dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja.

 

SREDSTVA ZA DODJELU NOVČANIH SREDSTAVA (KREDITA)

Za dodjelu novčanih sredstava (kredita) opredjeljuje se 60% sredstava Stambenog fonda.

Opredijeljena sredstva se dijele po namjenama iz člana 8 stav 1 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita), i to:

Sredstva opredijeljena za određenu namjenu se dijele po posebnim rang listama, i to:

-75% za akademsko osoblje sa akademskim zvanjem;

-25% za saradnike, stručno i neakademsko osoblje.

Maksimalan iznos novčanih sredstava (kredita) koji se može dodijeliti zaposlenom je 15.000,00 eura u bruto iznosu.

 

 NAČIN DODJELE NOVČANIH SREDSTAVA (KREDITA)

Novčana sredstva (krediti) se mogu dodijeliti:

-za kupovinu urbanističke (katastarske) parcele za izgradnju porodične stambene zgrade ili za kupovinu stana u svojini;

-radi obezbeđenja nedostajućeg stambenog prostora, u smislu Pravilnika o rješavanju stambenih potreba akademskog osoblja sa akademskim zvanjem na Univerzitetu Crne Gore i Pravilnika o rješavanju stambenih potreba saradnika, stručnog i nakademskog osoblja na Univerzitetu Crne Gore.

 

USLOVI ZA DODJELU NOVČANIH SREDSTAVA

Kredit se dodjeljuje pod sledećim uslovima:

-za kupovinu urbanističke (katastarske) parcele za izgradnju porodične stambene zgrade ili za kupovinu stana u svojini – za period do 10 godina;

-kao naknada vrijednosti nedostajućeg stambenog prostora – za period do 10 godina.

Povoljniji uslovi za vraćanje kredita su:

-otplata kredita na rate, u trajanju najviše do 10 godina;

-umanjenje iznosa kredita u visini od 5% za svaku godinu radnog staža, a najviše do 75% vrijednosti dodijeljenog kredita.

Korisnik novčanih sredstava (kredita) je u obavezi da vrati Univerzitetu 25% dodijeljenih sredstava.

NAČIN DODJELE NOVČANIH SREDSTAVA ZA POBOLJŠANJE USLOVA STANOVANJA

Pravo na dodjelu sredstava ima zaposleni sa punim radnim vremenom na Univerzitetu, ukoliko:

-ima riješeno stambeno pitanje (on i/ili član njegovog porodičnog domaćinstva ima stan u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini), u smislu Pravilnika o rješavanju stambenih potreba akademskog osoblja sa akademskim zvanjem i Pravilnika o rješavanju stambenih potreba saradnika, stručnog i neakademskog osoblja, a postoji potreba za poboljšanje uslova stanovanja;

- dostavi dokaz da stanuje u zgradi starijoj od 20 godina ili ako stanuje u zgradi čija je starost do 20 godina, dostavi premjer i predračun planiranih radova za poboljšanje uslova stanovanja, sačinjene od ovlašćenog subjekta.

USLOVI ZA DODJELU NOVČANIH SREDSTAVA ZA POBOLJŠANJE USLOVA STANOVANJA

Za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore opredjeljuje se 40% sredstava Stambenog fonda.

Sredstva se dijele po posebnim rang listama, i to:

-60% za akademsko osoblje sa akademskim zvanjem;

-40% za stručno i neakademsko osoblje.

Maksimalan iznos novčanih sredstava (kredita) koji se može dodijeliti zaposlenom je 10.000,00 eura u bruto iznosu.

Pod poboljšanjem uslova stanovanja podrazumijeva se izvođenje radova na zgradi, odnosno stanu, kao što su: popravka ili zamjena vitalnih djelova zgrade (krov, temelj, fasada, instalacije, izolacije i slično), uložena sredstva za poboljšanje uslova stanovanja, kao i ostali radovi koji se izvode u cilju poboljšanja kvaliteta života.

Novčana sredstva se dodjeljuju za poboljšanje uslova stanovanja – za period do 10 godina.

Korisnik novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja je u obavezi da vrati Univerzitetu 25% dodijeljenih sredstava.

Povoljniji uslovi za vraćanje sredstava su:

-otplata dodijeljenih sredstava na rate, u trajanju najviše do 10 godina;

-umanjenje iznosa sredstava u visini od 5% za svaku godinu radnog staža, a najviše do 75% vrijednosti dodijeljenih sredstava.

NAPOMENA: Eventualno neutrošena novčana sredstva po nekoj od namjena prenose se na drugu namjenu zaposlenim sa najvećim brojem bodova.

 

 

Image

Broj: 02-369/2

Podgorica, 16.12.2019. godine

UPRAVNI ODBOR UNIVERZITETA CRNE GORE

Predsjednik,

Prof.dr Duško Bjelica, s.r.

 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.