Rektorat, 20.12.2019

Nagrađeni najbolji studenti i uručena priznanja i plakete za izuzetne doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu UCGFOTO ALBUM

Univerzitet Crne Gore je na Svečanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore, sumirajući rezultate rada u 2019. godini, u kojoj obilježava četiri i po decenije nastavno-obrazovnog, naučnoistraživačkog i kulturno-umjetničkog stvaralaštva, nagradio uspjehe najboljih profesora, naučnika i studenata. Priznanje je otišlo u ruke 20 univerzitetskih profesora i naučnika i 17 najboljih studenata, sa svih univerzitetskih jedinica. Takođe, dodijeljene su i tri Plakete Univerziteta Crne Gore za doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu za 2019. godinu, prof. dr Ljubiši Stankoviću, prof. dr Dušku Bjelici i prof. Mariji Perović.

U 2019. godini, po prvi put, usvojena je  Strategija razvoja Univerziteta, kojom je definisan petogodišnji plan razvoja i strateški prioriteti Univerziteta Crne Gore, istakao je rektor UCG, prof. dr Danilo Nikolić.  ''Jačanje internacionalizacije i konkurentnosti, odnosno povećanje međunarodne vidljivosti i uporedivosti u okviru Evropskog prostora visokog obrazovanja i Evropskog istraživačkog prostora, predstavljaju stratešku viziju i razvojnu paradigmu Univerziteta Crne Gore. Strategijom Univerziteta sistematizovane su razvojne aktivnosti, strateški ciljevi i ključni indikatori upješnosti realizacije istih, kroz strukturnu orijentaciju na pet prioritetnih oblasti,  odnosno pet strateških pravaca razvoja, a to su nastavni proces, nauka i istraživanje, međunarodna saradnja, Univerzitet i okruženje, i organizacija i resursi'', pojasnio je rektor Nikolić.

Univerzitet Crne Gore kontinuirano radi na kvalitetu i inoviranju nastavnog procesa, odnosno razvoju savremenih studijskih programa sa tržišno primjenjivim i međunarodno uporedivim ishodima učenja. U toku 2019. godine, nastavljen je značajan porast broja citata naučnika sa UCG na Google Scholar-u, UCG je napravio u pozitivan pomak od 275 mjesta prema Webometrics-u koji obuhvata 28 000 univerziteta u svijetu, UCG  se po prvi put našao među 1 300 najboljih svjetskih univerziteta prema renomiranom Times Higher Education rangiranju, gdje smo svrstani u ulaznu kategoriju 1001+ prema opštim kriterijumima, a posebno je istaknut iz oblasti fizike i oblasti tehničko-tehnoloških nauka. Rektor Nikolić istakao je da je uspješno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore na listi svjetskih univerziteta rezultat  posvećenog rada naših profesora i saradnika i kvaliteta njihovih naučnih istraživanja.

Međunarodna saradnja Univerziteta u 2019. godini proširena je potpisivanjem novih bilateralnih sporazuma i međuinstitucionalnih ugovora sa partnerskim univerzitetima u okviru Erasmus+ programa mobilnosti, koji studentima, akademskom i neakademskom osoblju omogućavaju kreditnu, stručnu i istraživačku mobilnost na više od 200 univerziteta iz preko 30 zemalja svijeta. ''Posebno bih istakao da je u 2019. godini Univerzitet Crne Gore , u okviru Erasmus + programa Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju, po prvi put dobio tri koordinatorska projekta, što je ujedno i maksimalno dozvoljeni broj  koordinatorskih projekata po instituciji'', naglasio je rektor Nikolić. Po osnovu nacionalni i drugih međunarodnih projekata, UCG je dobio preko 3,1 miliona eura za finansiranje projekata na Univerzitetu Crne Gore u 2019. godini. Ovaj prihod u 2017. iznosio je svega 430.000 eura.

Rektor Nikolić se osvrnuo i na društveno odgovorni aspekt rada Univerziteta, a posebno istakao prostorno oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina univerzitetskih kampusa.  Osnovali smo sa Vladom Crne Gore prvi Naučno-tehnološki park, koji će biti mjesto koje će podsticati saradnju i jačati sinergiju između naučnoistraživačkog sektora, privrednog sektora, lokalne zajednice i državnih institucija, a sve sa ciljem da se kreira stimulativni ambijent koji će za rezultat imati osnaživanje konkurentnosti crnogorske ekonomije.

Vlada Crne Gore i Univerzitet Crne Gore, u skladu sa značajem visokog obrazovanja kao temelja ekonomskog rasta i društvenog razvoja zemlje, konstantno rade na unapređenju univerzitetske infrastrukture i resursa, kako bi naši studenti, profesori i istraživači imali što kvalitetnije uslove za rad i postizanje što boljih rezultata. 

Rektor Nikolić zahvalio se naučnicima, profesorima, saradnicima, studentima,  partnerima i prijateljima Univerziteta, na dijeljenju zajedničke vizije Univerziteta Crne Gore,  kao univerziteta evropske perspektive i crnogorske budućnosti.

 

Povezane vijesti:

Donijeta odluka o dodjeli Plaketa Univerziteta Crne Gore za izuzetne doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu za 2019. godinu

Zaslužnim pojedincima priznanja za posebne doprinose razvoju Univerziteta Crne Gore

Najbolji studenti Univerziteta Crne Gore za studijsku 2019/20. godinu

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/priznanja-za-20-univerzitetskih-profesora-i-17-najboljih-studenata/

https://portalanalitika.me/clanak/354378/rektor-dodijelio-nagrade-najboljim-istrazivacima-i-studentima

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/263025/nagrade-najboljim-istrazivacima-i-studentima.html

http://www.antenam.net/drustvo/143593-nikolic-rektor-dodijelio-nagrade-nagrade-najboljim-istrazivacima-i-studentima

https://www.pobjeda.me/clanak/nagradeni-najbolji-studenti-i-istrazivaci

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/nagradeni-studenti-i-profesori

https://www.mladiniksica.me/nagradeni-najbolji-studenti-i-urucena-priznanja-i-plakete-za-izuzetne-doprinose-u-naucnoistrazivackom-i-umjetnickom-radu/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/nagradeni-najbolji-studenti-i-urucena-priznanja-za-izuzetne-doprinose-u-naucno

https://www.aktuelno.me/crna-gora/rektor-dodijelio-nagrade-nagrade-najboljim-istrazivacima-i-studentima/

 

Image

Broj posjeta : 3438