Nagrađeni najbolji studenti i uručena priznanja i plakete za izuzetne doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO ALBUM

Univerzitet Crne Gore je na Svečanoj sjednici Senata Univerziteta Crne Gore, sumirajući rezultate rada u 2019. godini, u kojoj obilježava četiri i po decenije nastavno-obrazovnog, naučnoistraživačkog i kulturno-umjetničkog stvaralaštva, nagradio uspjehe najboljih profesora, naučnika i studenata. Priznanje je otišlo u ruke 20 univerzitetskih profesora i naučnika i 17 najboljih studenata, sa svih univerzitetskih jedinica. Takođe, dodijeljene su i tri Plakete Univerziteta Crne Gore za doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu za 2019. godinu, prof. dr Ljubiši Stankoviću, prof. dr Dušku Bjelici i prof. Mariji Perović.

U 2019. godini, po prvi put, usvojena je  Strategija razvoja Univerziteta, kojom je definisan petogodišnji plan razvoja i strateški prioriteti Univerziteta Crne Gore, istakao je rektor UCG, prof. dr Danilo Nikolić.  ''Jačanje internacionalizacije i konkurentnosti, odnosno povećanje međunarodne vidljivosti i uporedivosti u okviru Evropskog prostora visokog obrazovanja i Evropskog istraživačkog prostora, predstavljaju stratešku viziju i razvojnu paradigmu Univerziteta Crne Gore. Strategijom Univerziteta sistematizovane su razvojne aktivnosti, strateški ciljevi i ključni indikatori upješnosti realizacije istih, kroz strukturnu orijentaciju na pet prioritetnih oblasti,  odnosno pet strateških pravaca razvoja, a to su nastavni proces, nauka i istraživanje, međunarodna saradnja, Univerzitet i okruženje, i organizacija i resursi'', pojasnio je rektor Nikolić.

Univerzitet Crne Gore kontinuirano radi na kvalitetu i inoviranju nastavnog procesa, odnosno razvoju savremenih studijskih programa sa tržišno primjenjivim i međunarodno uporedivim ishodima učenja. U toku 2019. godine, nastavljen je značajan porast broja citata naučnika sa UCG na Google Scholar-u, UCG je napravio u pozitivan pomak od 275 mjesta prema Webometrics-u koji obuhvata 28 000 univerziteta u svijetu, UCG  se po prvi put našao među 1 300 najboljih svjetskih univerziteta prema renomiranom Times Higher Education rangiranju, gdje smo svrstani u ulaznu kategoriju 1001+ prema opštim kriterijumima, a posebno je istaknut iz oblasti fizike i oblasti tehničko-tehnoloških nauka. Rektor Nikolić istakao je da je uspješno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore na listi svjetskih univerziteta rezultat  posvećenog rada naših profesora i saradnika i kvaliteta njihovih naučnih istraživanja.

Međunarodna saradnja Univerziteta u 2019. godini proširena je potpisivanjem novih bilateralnih sporazuma i međuinstitucionalnih ugovora sa partnerskim univerzitetima u okviru Erasmus+ programa mobilnosti, koji studentima, akademskom i neakademskom osoblju omogućavaju kreditnu, stručnu i istraživačku mobilnost na više od 200 univerziteta iz preko 30 zemalja svijeta. ''Posebno bih istakao da je u 2019. godini Univerzitet Crne Gore , u okviru Erasmus + programa Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju, po prvi put dobio tri koordinatorska projekta, što je ujedno i maksimalno dozvoljeni broj  koordinatorskih projekata po instituciji'', naglasio je rektor Nikolić. Po osnovu nacionalni i drugih međunarodnih projekata, UCG je dobio preko 3,1 miliona eura za finansiranje projekata na Univerzitetu Crne Gore u 2019. godini. Ovaj prihod u 2017. iznosio je svega 430.000 eura.

Rektor Nikolić se osvrnuo i na društveno odgovorni aspekt rada Univerziteta, a posebno istakao prostorno oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina univerzitetskih kampusa.  Osnovali smo sa Vladom Crne Gore prvi Naučno-tehnološki park, koji će biti mjesto koje će podsticati saradnju i jačati sinergiju između naučnoistraživačkog sektora, privrednog sektora, lokalne zajednice i državnih institucija, a sve sa ciljem da se kreira stimulativni ambijent koji će za rezultat imati osnaživanje konkurentnosti crnogorske ekonomije.

Vlada Crne Gore i Univerzitet Crne Gore, u skladu sa značajem visokog obrazovanja kao temelja ekonomskog rasta i društvenog razvoja zemlje, konstantno rade na unapređenju univerzitetske infrastrukture i resursa, kako bi naši studenti, profesori i istraživači imali što kvalitetnije uslove za rad i postizanje što boljih rezultata. 

Rektor Nikolić zahvalio se naučnicima, profesorima, saradnicima, studentima,  partnerima i prijateljima Univerziteta, na dijeljenju zajedničke vizije Univerziteta Crne Gore,  kao univerziteta evropske perspektive i crnogorske budućnosti.

 

Povezane vijesti:

Donijeta odluka o dodjeli Plaketa Univerziteta Crne Gore za izuzetne doprinose u naučnoistraživačkom i umjetničkom radu za 2019. godinu

Zaslužnim pojedincima priznanja za posebne doprinose razvoju Univerziteta Crne Gore

Najbolji studenti Univerziteta Crne Gore za studijsku 2019/20. godinu

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/priznanja-za-20-univerzitetskih-profesora-i-17-najboljih-studenata/

https://portalanalitika.me/clanak/354378/rektor-dodijelio-nagrade-najboljim-istrazivacima-i-studentima

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/263025/nagrade-najboljim-istrazivacima-i-studentima.html

http://www.antenam.net/drustvo/143593-nikolic-rektor-dodijelio-nagrade-nagrade-najboljim-istrazivacima-i-studentima

https://www.pobjeda.me/clanak/nagradeni-najbolji-studenti-i-istrazivaci

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/nagradeni-studenti-i-profesori

https://www.mladiniksica.me/nagradeni-najbolji-studenti-i-urucena-priznanja-i-plakete-za-izuzetne-doprinose-u-naucnoistrazivackom-i-umjetnickom-radu/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/nagradeni-najbolji-studenti-i-urucena-priznanja-za-izuzetne-doprinose-u-naucno

https://www.aktuelno.me/crna-gora/rektor-dodijelio-nagrade-nagrade-najboljim-istrazivacima-i-studentima/

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.