Uspješna realizacija MARDS projekta u toku




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Projekat MARDS, koji se bavi jednim od najizraženijih izazova u crnogorskom i albanskom prostoru visokog obrazovanja - doktorskim studijama, zvanično je počeo u novembru 2018. godine, i u toku je implementacija projektnih aktivnosti.

Ovim projektom, značajnog regionalnog karaktera, koordinira Univerzitet Crne Gore, a rukovodilac je prof. dr Radovan Stojanović.

Pored pet crnogorskih institucija: Univerzitet Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke, Privredna komora, konzorcijum od 16 partnera čini i pet partnera iz zemalja EU i šest iz Albanije. Partneri iz Albanije su: Univerzitet u Skadru “Luigj Gurakuqi”, Tehnički Univerzitet u Tirani, Univerzitet Vlore, Univerzitet Metropoliten u Tirani, Ministarstvo sporta i obrazovanja Albanije, Unija privrednih komora i industrije, dok su partneri iz EU: Univerzitet u Beču iz Austrije, Univerzitet u Zagrebu iz Hrvatske, Univerzitet u Mariboru iz Slovenije, Univerzitet iz Banske Bistrice, Slovačka i Udruženje profesionalaca u doktorskom obrazovanju iz Austrije.

Do sada je uspješno održano više od 20 događaja i sastanaka na nacionalnom i institucionalnom nivou, u kojima je aktivno učestvovalo oko 250 ljudi iz različitih ciljnih grupa.

Na veb sajtu projekta www.mards.ucg.ac.me i Facebook stranici MARDS - Reforming doctoral studies in Montenegro and Albania dostupno je više od 40 prezentacija, 10 dokumenata, brojni upitnici, preporuke I izvještaji sa fotografijama.

Dosadašnji monitorinzi i izvještaji od strane Nacionalne Erasmus+ kancelarije i Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelne medije i kulturu (EACEA) pozitivno ocjenjuju dosatašnji tok implementacije i realizacije projektnih aktivnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.