Prorektorica Orović: Koristimo sve raspoložive resurse za kontinuitet rada i u nauci




Prorektorica Orović: Koristimo sve raspoložive resurse za kontinuitet rada i u nauci

Sa prorektoricom Univerziteta Crne Gore i predsjednicom Naučnog odbora UCG prof. dr Irenom Orović razgovarali smo o tome koliko je moguće baviti se naukom u novonastalim okolnostima, izazvanim globalnom pandemijom, kao i prilagoditi specifičnosti naučnih oblasti tehničkih fakulteta onlajn nastavi.

Na samom početku, ona ističe da su sve aktivnosti na Univerzitetu Crne Gore prilagođene novonastaloj situaciji, sa ciljem da se i dalje zadrži kontinuitet u radu i održi zavidan kvalitet rada u svim sferama djelatnosti, ali u skladu sa preporukama i naredbama Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa i umanjenja negativnih efekata od epidemije korona virusa.

UCG: Da li je moguće održati i dalje nauku u fokusu, usljed poštovanja mjera protiv širenja COVID 19?


PROF. DR OROVIĆ: Nastojimo da održimo intenzitet aktivnosti, koristeći sve dostupne resurse za istraživanja.

U trenutnim okolnostima, istraživanja se uglavnom vrše u segmentima koji ne zahtijevaju mjerenja i prikupljanje podataka na terenu, kao ni rad u većim grupama i laboratorijama, već više istraživanja u domenu analize i procesuiranja postojećih podataka, obrade uzoraka, naravno uz korišćenje onlajn baza podataka, računarske opreme i softverskih alata, kao i svih drugih dostupnih onlajn servisa.

Univerzitet Crne Gore obezbijedio je pretplatu i pristup brojnim servisima i najeminentnijoj naučnoj literaturi iz kolekcije Web of Science, kroz ugovor sa kompanijom Clarivate Analytics....

Istraživači na Univerzitetu Crne Gore mogu koristiti Clarivate Analytics platformu tokom pripremanja naučnih publikacija, za odabir i sistematizaciju kvalitetne literature, bolju informisanost i veću dostupnost naučnih sadržaja.

Osim toga, koristimo ovaj period za pripremu novih projektnih aplikacija, definisanje novih projektnih ideja, i čini se da trenutni manjak društvenih aktivnosti i nešto smanjeni opseg administrativnih obaveza može doprinijeti čak i povećanju individualnih istraživačkih aktivnosti.

Ono što nam najviše nedostaje je saradnja sa širom naučnom zajednicom kroz mobilnost istraživača, učešće na naučnim skupovima i slično, ali i to se obavlja kao i svuda u svijetu trenutno putem video konferencija.


UCG: Koliko je olakšavajuća okolnost otključanost Clarivate Analytics platforme?


PROF. DR OROVIĆ: Zahvaljujući dostupnosti sadržaja u okviru Web of Science baze podataka, istraživači na UCG su dobili priliku da koriste servise, pretraživačke i analitičke alate u okviru WoS-a koji im mogu biti od značajne pomoći prilikom izbora naučne literature, pregleda atraktivnih istraživačkih oblasti i radova, sistematizacije i kategorizacije naučnih publikacija publikovanih od strane renomiranih svjetskih izdavača.

Prije nekoliko dana završena je prva onlajn obuka za korišćenje ove platforme putem video konferencije. Proces obuke je snimljen i dostupan je našim korisnicima u vidu video materijala.

Međutim, ovo je samo početak aktivnosti na tom polju, odnosno prva u nizu obuka koje će biti organizovane u narednom periodu za naše istraživače, a svakako ćemo organizovati i obuke uživo čim se za to stvore uslovi.

Smatramo da naša naučna zajednica može u velikoj mjeri da iskoristi prednosti ovih servisa za unapređenje kvaliteta i efikasniju selekciju odgovarajuće naučne literature.

UCG: iz vašeg iskustva, kao predavača na Elektrotehničkom fakultetu, koliko je moguće održavati onlajn nastavu na tehničkim fakultetima, s obzirom na specifičnosti ovih fakulteta?

PROF. DR OROVIĆ: Ulažemo značajne napore, ne samo na tehničkim fakultetima već na cijelom Univerzitetu, da prilagodimo nastavni proces novonastalim okolnostima. To podrazumijeva prevashodno prilagođavanje nastavnih materijala onlajn učenju, kao i prilagođavanje načina izlaganja gradiva, a to sve opet zavisi od same prirode materije koja se izučava. Napomenimo da je struktura predmeta takva da postoje različite discipline, fundamentalne, teorijsko-stručne, praktične, a koje su opet vrlo specifične za svaki od tehničkih fakulteta.

Imamo mnoštvo slučajeva gdje se predavanja izvode onlajn uz pomoć tableta koji se koristi umjesto table za pisanje, izradu zadataka i ilustrovanje primjera, zatim pomoću interaktivnih prezentacija, a takođe imamo i softverskih i programerskih disciplina u okviru kojih studenti sa nastavnicima i saradnicima onlajn rade na implementaciji programskih kodova.

Želim da istaknem i napore profesora i saradnika koji snimaju određene izvedbe na opremi koja trenutno nije dostupna studentima jer se nalazi u laboratorijama, te studentima prezentiraju izvedbu kroz snimljeni video materijal.

Od strane profesora sa Elektrotehničkog fakulteta je napravljeno veoma inovativno rješenje odnosno platforma za onlajn učenje, koja omogućava zakazivanje termina, postavljanje obavještenja, prezentaciju video materijala i održavanje video konferencija korišćenjem isključivo naših servera.

Dakle, postoje brojne mogućnosti i ulažu se ogromni napori zbog situacije u kojoj se svi nalazimo, a sa ciljem da se prevaziđu sva ograničenja i da se očuva kvalitet nastavnog procesa.

UCG: U odnosu na tradicionalnu nastavu, koje su prednosti, a koji nedostaci onlajn nastave kad je ova materija u pitanju?

PROF. DR OROVIĆ: Tradicionalna nastava pruža zasigurno mnogo više komfora, interaktivnosti i jedan dinamičniji nastavni proces u odnosu na onlajn nastavu, pogotovo kada govorimo o stručnim i praktičnim disciplinama. Tu je naravno i pristup opremi, materijalima, laboratorijama, softverskim alatima, koji su sastavni dio savremene tradicionalne nastave. Priprema materijala za onlajn nastavu je znatno vremenski zahtjevnija, sam proces održavanja nastave zahtijeva više vremena i prilagođavanja, i prilično je zavisan od resursa odnosno od dostupnosti računarske opreme, kvaliteta Internet konekcije, i veličine nastavne grupe, da ne pominjemo činjenicu da studenti nastavu slušaju od kuće u uslovima koji su drugačiji od onih koje pruža amfiteatar ili računarska sala. Sa druge strane, svi su vrlo svjesni vanrednih okolnosti, i postoji svijest i želja da se nastavi sa aktivnostima, tako da je usljed ovih faktora saradnja i sinergija između profesora i studenata još jača i intenzivnija.

UCG: Šta biste savjetovali studentima, na koji način da olakšaju sebi studije od kuće?

PROF. DR OROVIĆ: Jako je važno da se održi kontinuitet u radu, a to je moguće jedino ukoliko se svakog dana ispunjavaju aktivnosti u skladu sa određenim rasporedom, kao što to činimo i u običajenim okolnostima.

Dakle, bez obzira što boravimo kući, moramo organizovati svoj radni dio dana.

Studenti, treba da prate predavanja ukoliko su u mogućnosti, a osim toga, trebaju da završavaju i svoje individualne aktivnosti, domaće zadatke, seminarske radove i eseje.

S obzirom na to da su dostupni svi nastavni materijali, studenti bi trebali da rješavaju sve svoje dileme ili eventualne nedoumice oko nastavnog gradiva blagovremeno i u intenzivnim konsultacijama sa nastavnicima i saradnicima. Naša zajednička misija je da uvijek damo sve od sebe i da ostvarimo najbolje rezultate u datim okolnostima.

Medijske objave:

https://www.radiotivat.com/na-univerzitetu-svi-raspolozivi-resursi-za-kontinuitet-nastave/2020/04/

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/276411/na-etf-u-svi-raspolozivi-resursi-za-kontinuitet-nastave.html

https://fosmedia.me/mobile/index.php/infos/drustvo/orovic-koristimo-sve-raspolozive-resurse-za-kontinuitet-rada-i-u-nauci

https://www.portalanalitika.me/clanak/orovic-koristimo-sve-raspolozive-resurse-za-kontinuitet-rada-i-u-nauci?fbclid=IwAR14aR7wlBSsxs8dBSAKQXMhR9sKbXz0FjEEsLKUMjW6TKMxRPBYT_FYhUc#.XpwQCIiK7dc.facebook

http://www.rtvbudva.me/vijesti/koriste-sve-raspolozive-resurse-za-kontinuitet-rada-i-u-nauci/31209

https://www.aktuelno.me/crna-gora/na-etf-u-svi-raspolozivi-resursi-za-kontinuitet-nastave/

https://www.pobjeda.me/clanak/na-etf-u-svi-raspolozivi-resursi-za-kontinuitet-nastave

https://www.mladiniksica.me/prorektorica-orovic-koristimo-sve-raspolozive-resurse-za-kontinuitet-rada-i-u-nauci/

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.