Profesor Vukićević: Pandemija stavlja nauku u prvi plan




Profesor Vukićević: Pandemija stavlja nauku u prvi plan

Sa prorektorom Univerziteta Crne Gore i profesorom Fakulteta političkih nauka prof. dr Borisom Vukićevićem, koji je ujedno i predsjednik Etičkog odbora UCG, razgovarali smo o uticaju pandemije na međunarodne odnose, kao i o uticaju primjene mjera protiv širenja virusa COVID 19 na nauku i nastavni proces na Fakultetu političkih nauka.

UCG: Kao profesor društvenih i humanističkih nauka koji se bavi međunarodnim odnosima, kako sagledavate trenutno stanje u svijetu?

PROF. DR VUKIĆEVIĆ: Ovo je situaciju kakvu nijesmo imali u svjetskim odnosima od Drugog svjetskog rata. U stvari, po opsegu pandemije koronavirusa, ovo je događaj bez presedana u ljudskoj istoriji, pa je prirodno da je kao takav već ostavio snažan pečat i na međunarodne odnose i na društvene odnose uopšte. Nema sumnje da će pandemija, kao i njom uslovljena ekonomska kriza i njene druge posljedice, uticati na međunarodne odnose i svjetsku politiku u godinama i decenijama koje su pred nama. Vidimo da se mijenja dinamika odnosa između velikih zemalja, a da isto tako, bar naizgled, slabe međunarodne organizacije i integracije. I fizičko zatvaranje granica i mentalno nas vraća u tzv. vestfalski sistem u kojem su države izrazito izdvojene iznad svih ostalih subjekata, a princip suvereniteta vodi države ka konfliktu i zatvaranju umjesto ka integraciji i koheziji.

Poput ranijih teških perioda za svijet, naročito vremena svjetskih ratova, pandemije španjolice i Velike depresije, otvara se prostor za nacionalizam, ksenofobiju, snaženje autoritarizma pod krinkom efikasnosti i stabilnosti...ali isto tako, nasuprot tome, za jačanje potrebe za solidarnošću, ravnomjernijom raspodjelom bogatstva, većim okretanjem zdravijem načinu života, ulaganjem u medicinu, ekologiju, itd.

I nastavnici i saradnici, kao i studenti, promišljaju o ovim pitanjima, o njima se razgovara na onlajn nastavi, a uskoro će to biti tema i diplomskih, magistarskih radova, naučnih članaka, konferencija...

UCG: Koliko je moguće baviti se naukom u vremenu globalne pandemije?

PROF. DR VUKIĆEVIĆ: Mislim da je ova pandemija upravo stavila nauku u prvi plan. Pandemija je otvorila brojna pitanja na koje samo nauka može dati odgovore. Svjedoci smo i ovih dana da su naučnici, kako nije bio slučaj već dugo vremena, u središtu pažnje i naše i svjetske javnosti. To su prije svega naučnici sa polja medicinskih i prirodnih nauka, ali i drugi - informatičari, ekonomisti, psiholozi, pravnici...Svakako, brojna pitanja koja su otvorena su takođe izazovna za naučnike koji se bave političkim sistemima i međunarodnim odnosima. Sve se više govori, kao što sam već pomenuo, o snaženju autokratskih režima, zaoštravanju odnosa između velikih sila, uticaju pandemije i ekonomske krize na izbore u raznim državama, perspektivama Evropske unije nakon krize, itd. Dakle, možemo kazati da je, na neki način, jedan od efekata pandemije i skretanje fokusa na nauku jer je cilj nauke da pruži ili bar da teži da da odgovore na pitanja koja se postavljaju pred čovječanstvom, a to su i ova pitanja koja nam je postavila pandemija. Takođe, pandemija nam je pokazala i koliki je značaj umjetnosti. U ovim vremenima izolacije razonodimo se, ali često i tražimo odgovore na brojna životna pitanja čitajući knjige, gledajući filmove, serije ili snimljene predstave, slušajući muziku ili „posjećujući" virtuelne izložbe...Nauka i umjetnost predstavljaju samu bit naše civilizacije i uvjeren sam da će one biti ključan odgovor i na izazove pandemije, i na izazove koje donosi budućnost nakon nje.

UCG: Kako stavove i znanje o međunarodnim odnosima elaborirate na Fakultetu političkih nauka, u okviru redovne nastave sa studentima, sada u ulovima prilagođenim mjerama protiv širenja COVID 19?

PROF. DR VUKIĆEVIĆ: Na Fakultetu političkih nauka rad sa studentima je prilagođen novim okolnostima i obezbijeđen je kontinuitet nastavnog procesa, u skladu sa preporukama Rektorata i odlukama Senata Univerziteta. Nastava se održava preko sistema za video konferencije, a učestala je i komunikacija nastavnika i saradnika preko mejla, vajber grupa, postavljaju se materijali na sajt Univerziteta i na internet platforme, itd.

Kolokvijumi, prema Odluci Senata, biće održani na predmetima gdje su predmetni nastavnici utvrdili da postoje uslovi za to, a na nekim predmetima će biti održani po prestanku Privremenih mjera, dok će ispiti biti održani u skladu sa Zakonom, u prostorijama Fakulteta kad okolnosti budu dozvoljavale.

Ono što je jako dobro na FPN-u je da se i praktična nastava takođe i dalje održava, kroz različite onlajn forme, naravno, tamo gdje je to moguće. Ne mislim da direktnu ljudsku komunikaciju bilo šta može da zamijeni, ali u datim okolnostima mislim da smo izazovu adekvatno odgovorili.

UCG: Kao predsjednik Etičkog odbora UCG, šta savjetujete studentima u pogledu akademskog integriteta i studiranja u ovim uslovima?

PROF. DR VUKIĆEVIĆ: Pozvao bih studente da, kao što su najvećim dijelom radili i do sada, ispunjavaju svoje obaveze poštujući načela akademskog integriteta. Znam da su ove  vanredne okolnosti možda otvorile neke mogućnosti kršenja akademskog integriteta, ali sam uvjeren da studenti znaju da su znanje i stručnost važniji od neke ocjene ili same diplome.

Stoga, iako jeste teže fokusirati se i koncentrisati se u ovom stresnom vremenu, vjerujem da su studenti svjesni važnosti sticanja znanja i vještina, sad i više nego ranije, i da će i ovaj put pokazati odgovornost prema akademskoj zajednici i društvu. Etički odbor i druga nadležna tijela Univerziteta, koja funkcionišu i tokom Privremenih mjera, su tu kao i do sada u slučaju eventualnog kršenja Etičkog kodeksa.

Medijske objave: 

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/vukicevic-pandemija-stavlja-nauku-u-prvi-plan

https://volimpodgoricu.me/2020/04/26/profesor-vukicevic-pandemija-stavlja-nauku-u-prvi-plan/

https://www.antenam.net/drustvo/156629-pandemija-stavlja-nauku-u-prvi-plan

https://www.portalanalitika.me/clanak/vukicevic-pandemija-stavlja-nauku-u-prvi-plan

https://www.aktuelno.me/crna-gora/vukicevic-pandemija-stavlja-nauku-u-prvi-plan/

 

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.