Prorektorica Perović: Nastavni kadar Univerziteta Crne Gore daje sve od sebe da nastava neometano teče




Prorektorica Perović: Nastavni kadar Univerziteta Crne Gore daje sve od sebe da nastava neometano teče

Sa prorektoricom za nastavu Univerziteta Crne Gore prof. dr Đurđicom Perović razgovarali smo o tokovima onlajn nastave i prilagođavanja novonastaloj situaciji,  u skladu sa preporukama i naredbama Vlade i Ministarstva zdravlja za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa i umanjenja negativnih efekata od epidemije.

UCG: Nastava se još od 16. marta preselila sa katedre u virtuelnu učionicu. Koliko ste zadovoljni nastavnim procesom?

PROF. DR PEROVIĆ: U toku je šesta sedmica u kojoj se organizuje onlajn nastava na Univerzitetu Crne Gore. Kako se radi o velikom i kompleksnom visokoobrazovnom sistemu, prelazak na ovaj vid realizacije nastave zahtijeva veliku posvećenost i angažovanost nastavnog kadra, tako da kolege ulažu veliki napor da u zavisnosti od specifičnosti svojih nauka prenesu gradivo studentima na najbolji mogući način. Kako je nastavni proces jedna vrlo dinamična aktivnost, a realizuje se na nov način zbog novonastalih okolnosti, možemo biti zadovoljni postignutim, ali uvijek ima prostora za poboljšanje kvaliteta nastavnog procesa. Uvjerena sam da svi zaposleni na Univerzitetu Crne Gore tome teže.

UCG: Da li onlajn nastavni proces može da odgovori na potrebe studenata?

PROF. DR PEROVIĆ: Direktna komunikacija sa studentima je neprocjenjiva. I pored toga što ovdje ostvarujemo određeni vid direktne komunikacije, interakcija koju profesor ostvaruje sa studentima u učionici i amfiteatru je osjećaj koji nam uvijek iznova potvrđuje da smo privilegovani jer smo izabrali najljepši poziv na svijetu. Dajući sve od sebe da se nastavni proces nesmetano odvija i da u najvećoj mogućoj mjeri odgovori potrebama studenata, vjerujem da nam svima zajedno nedostaje  uobičajena atmosfera na našima fakultetima i da ćemo joj se sa posebnim elanom vratiti, kada se za to steknu uslovi.  Ono što je u ovom trenutku najvažnije je da studenti prate nastavni proces, a da njihovi profesori budu snažna podrška u osvajanju novih znanja.

UCG: Kakav je odziv studenata i koliko redovno prate nastavu?

PROF. DR PEROVIĆ: Zadovoljni smo interesovanjem i razumijevanjem naših studenata koji su u velikom broju prisutni na zakazanim predavanjima što pokazuju podaci o njihovom prisustvu onlajn predavanjima i broj registrovanih posjeta na Moodle platformi.

UCG: Nedavno je Senat donio odluku o organizivanju završnih ispita i predispitnih provjera znanja studenata UCG. Da li su organizacione jedinice spremne da odgovore na ovaj zahtjev i na koji način?

Senat Univerziteta Crne Gore  je na svojoj sjednici, održanoj 16. aprila 2020. godine donio odluku da će se  polaganje završnih ispita na organizacionim jedinicama Univerziteta Crne Gore organizovati u prostorijama Univerziteta, dakle organizacionih jedinica, a po prestanku Privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa, koje je donijelo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, ukoliko one ne budu ukinute prije početka junskog ispitnog roka u skladu sa Akademskim kalendarom za 2019/20 godinu.

Istom odlukom precizirano je da se  polaganja predispitnih provjera znanja studenata  organizuje tokom trajanja Privremenih mjera,  ali na način da one izražavaju objektivno i kvalitetno vrednovanje znanja studenata.

Kao što je poznato, Univerzitet Crne Gore je objedinjava različite nauke, pa samim tim su i pristupi u provjerama znanja različiti i zavise od specifičnosti konkretne nauke.

Organizacione jedinice Univerziteta Crne Gore su spremne da realizuju  navedene aktivnosti, a sve u skladu sa svojim specifičnostima, kao i važećom legislativom na koju se oslanja odluka Senata,  Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta Crne Gore, Pravilima studiranja na osnovnim studijama.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/perovic-nastavni-kadar-ucg-daje-sve-od-sebe-da-nastava-neometano-tece

https://volimpodgoricu.me/2020/04/23/prorektorica-perovic-nastavni-kadar-univerziteta-crne-gore-daje-sve-od-sebe-da-nastava-neometano-tece/

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/studenti-u-velikom-broju-prisustvuju-zakazanim-predavanjima

https://www.pobjeda.me/clanak/perovic-nastavni-kadar-radi-sve-da-se-nastava-nesmetano-odvija

http://www.rtvbudva.me/vijesti/ucg-nastavni-kadar-radi-sve-da-nastava-bude-redovna/31370

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/perovic-nastavni-kadar-radi-sve-da-nastava-bude-redovna

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.