Proces štampanja zaštitnih vizira




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Protekli mjeseci koje je obilježila pandemija COVID-19 pokazali su istrajnost države kao i svih pojedinaca da se bore i pobijede krizu koja je zadesila cijeli svijet. Za vrlo kratko vrijeme dokazano je da se inovativna, efikasna i brza rešenja mogu lako pripremiti i primjeniti kako bi se ublažile posljedice. Svaki pojedinac dao je svoj doprinos poštovanjem donijetih mjera kako bi se mogućnost zaraze i širenja iste svela na što manju mjeru, a veliki broj kompanija uposlile su svoje resurse i operativni kadar kako bi se zajedničkim naporima izborili sa situacijom.

Renomirani dobavljači, proizvođači i dizajneri u zajednici 3D štampanja su vrlo brzo počeli da reaguju na globalnu krizu volontirajući svoje vještine i znanje kako bi ublažili pritisak na lance snabdijevanja i na vlade. 3D zajednica Crne Gore se ubrzo nakon pojavljivanja krize ujedinila kako bi kapacitete svojih 3D štampača upotrijebila u svrhu ublažavanja efekata krize, budući da su lanci snadbijevanja u situaciji krize značajno oslabljeni, a tražnja za različitim dobrima, naročito medicinskom zaštitnom opremom raste. Bilo je potrebno pronaći adekvatno i brzo rješenje koje će preduprijediti potencijalni problem u snadbijevanju medicinskom opremom.

Iz tog razloga nekoliko klastera koji su se neformalno bavili 3D štampom su se udružili pod vođstvom Naučno-tehnološkog Parka Crne Gore uz podršku Ministarstva nauke i počeli su sa štampanjem zaštitnih vizira te druge medicinske opreme i njenih djelova kako bi pomogli zaposlenima koji se bore na prvoj liniji fronta. U pitanju su četiri klastera: IPC Tehnopolis, Open Box Studio, 3D Soba, Glavni Grad Podgorica uz podršku ETF-a i MF, UCG kao i mnogobrojni članovi ovih konzorcijuma koji su dali svoj ogroman doprinos.

Ulaskom u proces štampanja zaštitnih vizira 3D zajednica je pozitivnim primjerom pokazala kako nauka i inovacije mogu da služe zajednici i pruže najbrža rješenja onda kada su potrebna. Brzom reakcijom našeg klastera dokazali smo i pretpostavku da se 3D štampači mogu koristiti za vidove masovnije proizvodnje, posebno u kriznim situacijama. U prilog tome govori činjenica da smo angažovanjem preko 45 štampača od početka pandemije, pa do danas, različitim dijelovima zajednice isporučili preko 9000 zaštitnih vizira, a taj će broj u narednom periodu dodatno rasti.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je prepoznalo napore navedenih klastera i u koordinaciji sa NTP-om obezbijedilo finansijska sredstva za nabavku neophodnog repromaterijala za dalju štampu koji je u jednom trenutku nestao sa polica svih članova konzorcijuma.

Ovom akcijom kreiran je jedan potpuno nov tržišni prostor koji ima značajan tržišni potencijal daljeg razvoja i podsticanja inovativnog potencijala svih onih koji bi ovakvim poslom željeli da se bave. Osim štampe zaštitnih vizira ušlo se i u kreiranje modela za štampu drugih oblika zaštitne opreme i njenih djelova kako bismo zdravstveni sistem snadbjeli i drugom neophodnom opremom.

Ovakvom akcijom šalje se jaka poruka da je oblast 3D štampe jedan potpuno nov i nedovoljno iskorišćen segment tržišta koji ima potencijal korišćenja u raznim segmentima budući da ga karakterišu mogućnost brzog modelovanja i proizvodnje i mogućnost primjene u skalabilnom poslovanju. Korišćenje 3D štampe trebalo bi postati standard i van kriznih situacija kojim bi potencijalna i postojeća preduzeća mogla nadograditi svoju uslugu i proizvodne kapacitete, a takođe i razvijati inovativni potencijal zaposlenih u kompanijama koje su uvele 3DP.

Izvor: Naučno tehnološki park Crne Gore



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.