Na Univerzitetu Crne Gore svečano otvorena Međunarodna GEA konferencija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić danas je svečano otvorio Međunarodnu GEA (Geo Eko-Eko Agro) konferenciju u organizaciji studijskog programa za Geografiju Filozofskog fakulteta,  Biotehničkog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

„Pravo je zadovoljstvo vidjeti imena 435 naučnika i profesionalaca iz 38 zemalja cijelog svijeta u Knjizi sažetaka, koji će onlajn predstaviti svoja istraživanja i razmijeniti stavove o aktuelnim temama u oblastima geonauke, ekologije, ekonomije, poljoprivrede, eko-arhitekture i ruralne arhitekture“, kazao je Nikolić.

On je kazao da, u svojim nastojanjima da obezbijede kvalitet u istraživanju i visokom obrazovanju, Filozofski, Biotehnički i Arhitektonski fakultet nastoje da se istaknu, ne samo u Crnoj Gori, već i u širem regionu i iskazao vjerovanje da će ovaj događaj doprinijeti promociji Univerziteta i njegovih jedinica.

„Ovakve konferencije su uvijek dobra osnova za dalju razmjenu među naučnicima, vladinim zvaničnicima i industrijom na način koji treba da doprinese održivim rezultatima politike odlučivanja“, kazao je on.

U organizaciji ove Konferencije Univerzitet Crne Gore imao je podršku organizacija i univerziteta širom svijeta, uključujući: Svjetsko udruženje za zaštitu zemljišta i voda, Balkansko udruženje za zaštitu okoline, Balkansko naučno udruženje poljoprivrednih ekonomista i univerzitete iz Bosne i Hercegovine , Brazila, Bugarska, Hrvatske, Egipta, Etiopije, Francuske, Italije, Libana, Maroka, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Šri Lanke, Turske i Ukrajine.

Pored rektora prisutnima se obratila i ministarka nauke dr Sanja Damjanović koja je kazala da je Konferencija ujedinila veliki broj naučnika iz cijelog svijeta koji će, putem interneta, razmijeniti ideje, iskustva i mišljenja o zajedničkim izazovima održivog razvoja i kulturnog nasleđa.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović istakao je važnost  tema iz oblasti geonauke, ekologije, ekonomije eko-arhitekture, mjestu i uticaju kulture stanovanja i kulture življenja ljudi u prostoru, koje u svom tematskom korpusu mogu otvoriti široke polemike u intelektualnim, odnosno stručnim i naučnim krugovima.

Prisutnima su se, u uvodnom dijelu, obratili i predsjedavajući Naučnog odbora GEA konferencije profesor Velibor Spalević, predsjednik Organizacionog odbora Konferencije prof. dr Sanja Radonjić i predsjedavajući Odbora mladih istraživača Konferencije Vanja Bošković.

Konferenciji su prisustvovali predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Goran Barović, dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr Svetislav Popović i dekan Biotehničkog fakulteta prof. dr Božidarka Marković.

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.