Na Univerzitetu Crne Gore održana komemorativna sjednica povodom smrti rektora prof. dr Milinka Šaranovića




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

U Rektoratu Univerziteta Crne Gore danas je održana komemorativna sjednica povodom smrti cijenjenog rektora prof. dr Milinka Šaranovića, profesora emeritusa i redovnog profesora Elektrotehničkog fakulteta.

Na komemorativnoj sjednici govorili su rektor UCG prof. dr Danilo Nikolić i dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Saša Mujović.

Obraćajući se prisutnima, rektor Nikolić podsjetio je na život i profesionalna dostignuća profesora emeritusa, rektora i akademika Milinka Šaranovića koji je, kako navodi Rektor, dio zaslužne generacije koja je izgradila naše visoko obrazovanje.

„Malo je poznato da je profesor Šaranović bio dio radne grupe koja je, u intenzivnoj saradnji sa Američkim Odborom sa Florida State Univerziteta u Talahasiju, tokom 1972. i 1973. godine, kreirala koncept za osnivanje i razvoj prvog univerziteta u Crnoj Gori, time postavši dio neizbrisive istorije u zaslugama za razvoj našeg Univerziteta. Njegovo lično i profesionalno zalaganje za razvoj Univerziteta tu nije stalo, već je svoj puni doprinos dao u svim onim godinama koje su uslijedile, na funkciji prorektora, rektora, ali najvažnije u ulozi profesora koji je obrazovao generacije mladih intelektualaca koji su gradili današnju Crna Gora“, rekao je Nikolić.

Predanost i posvećenost plemenitim ciljevima, kako je naveo Rektor, osobina je koja krasi samo istinski obrazovane ljude kao što je bio profesor Šaranović.

„Danas, kada se sjećamo svih godina rada i rezultata profesora Šaranovića, ostalo je toliko toga što bi se još moglo istaći, a to je pokazatelj da je iskreno volio svoj poziv i predano radio za boljitak svih nas. Po svom naučnom doprinosu, pedagoškom radu, upravljačkim sposobnostima, biće zauvijek upamćen i biti dio istorije našeg Univerziteta. Naša je obaveza i čast da se, sa poštovanjem i zahvalnošću, sjećamo njegovog lika i djela“, završio je Nikolić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta ukazao je na neizbrisiv trag jednog od utemeljivača Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

„Kada govorimo o čovjeku koji se imao rašta roditi, tada sva tuga i patnja prolaze i ostaju samo ponos, sabiranje lijepih uspomena i sjećanja i velikih djela. Ima li većeg djela nego nesebično davati svoje znanje, školovati generacije mladih ljudi, graditi jedan fakultet koji je danas ponos Univerziteta Crne Gore? Ima li većeg djela nego jednu skromnu, učmalu sredinu transformisati u akademsku, dajući joj snage da prevaziđe inferiornost i postane svjesna potencijala?“, riječi su dekana Mujovića.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/na-ucg-odrzana-komemorativna-sjednica-povodom-smrti-rektora-prof-dr-milinka-saranovica

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.