Prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore: Upravni odbor Univeziteta Crne Gore upravlja zakonito i transparentno i čuva Univerzitet od nasrtaja politike




Prof. dr Duško Bjelica, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore: Upravni odbor Univeziteta Crne Gore upravlja zakonito i transparentno i čuva Univerzitet od nasrtaja politike

Posljednjih mjesec dana intenzivno se pominje rad Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore kao najvišeg  organa u hijerahiji odlučivanja na Univerzitetu Crne Gore i ja lično kao njegov predsjedavajući. Pominjemo se najčešće od strane pojedinih ostrašćenih i neostvarenih političara.  I naravno od onih koji su najminornije osobe kad je u pitanju nauka.  I od nekih NVO koje su zakamuflirane političke organizacije. Pominjemo se u medijima pa i na sjednicama  skupštinskih zasijedanja, gdje se uvijek daju paušalne i ničim utemeljene izjave o lošem i netransparentnom radu na Univerzitetu Crne Gore. A to nije tačno.

Pominju nas oni koji imaju u svojim naučnim i profesorskim karijerama nula naučnih radova i još manje citata u indeksiranim naučnim bazama. Oni koji nikada nijesu ozbiljno održali čas ili već deceniju ne znaju šta je čas.

Manipulacijama, neistinama, podmetanjima i politikanstvom žele da skrenu pažnju na Univerzitet Crne Gore sa najvećih uspjeha koje ostvaruje Univerzitet Crne Gore kao centralna viskoobrazovna i naučna ustanova. Oni  žele da Univerzitet Crne Gore na sve moguće načine izmjeste na teren  estradizacije i politizacije sitnih stranaka i još manjih  političara.

Pojedinke i  pojedinci se kroz isprazne priče i dijaloge samih sa sobom bave visokim obrazovanjem iako su od njega suštinski udaljeni miljama. Ponajviše oni  koji su neostvareni na Univerzitetu Crne Gore i koji su od njega udaljeni svjetlosnim godinama. Pričaju ono u što ni sami ne vjeruju. Predstavljaju se lažno kao profesori Univerziteta. Veličaju sebe jer imaju mikrofon i kameru  pa im to može biti, zloupotrebljavajući ih. Medju kritičarima su i oni koji su tumarali po susjednim državama da pod ’’stare dane’’ dođu do bilo kakve fakultetske diplome. Ima i onih kojima je indeks još uvijek,  skoro deceniju, na Univerzitetu Crne Gore.

Zanijeli se predstojećim izborima i nošeni ličnim osjećanjima bez ijednog jedinog argumenta. Najglasniji su oni koje je vrijeme pregazilo i koji ne postoje u naučnom i nastavnom pogledu. Pokušavaju pričom o korupciji na Univerzitetu Crne Gore, da skrenu pažnju sa svojih promašenih političkih ideja. A u nauci ih nikada nijesu ni imali ili su im bile kao i političke.

Takođe, Univerzitet Crne Gore ne ćuti. Naprotiv, svakodnevno imamo po nekoliko akademskih objava,  ali ta sadržina naše kritičare ne interesuje.

Na Univerzitetu Crne Gore korupcije nema. Ja nijesam u saznanju ni da je bilo. Neki poslanici kažu ima korupcije, ali nemaju dokaza. Toliko o ozbiljnosti njihovih tvrdnji.

Ponavljam, Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, kao i svi organi na našem Univerzitetu radi transparentno, zakonito, efikasno i za dobrobit studenata i države Crne Gore. O Univerzitetu Crne Gore posvećeno i timski brinu trenutno najbolji naučnici u Crnoj Gori okupljeni kroz organe Univerziteta Crne Gore u Naučnom odboru, Odboru za doktorske studije, Centru za kvalitet i monitoring studija, Uređivačkom odboru, Etičkom odboru, Strukovnim vijećima,  Senatu i Upravnom odboru vodeći računa o zakonitosti rada i prije i iznad svega o armiji naših studenata na koje smo ponosni.

Sačuvali smo Univerzitet Crne Gore od pokušaja i nasrtaja politizacije i podjela kojima je, vjerujem za trenutak na žalost, podlegao jedan manji broj naših članova akademske zajednice.

Univerzitet Crne Gore je posljednjih godina postigao najbolje rezultate u svojoj istoriji u svakom pogledu i na svim poljima svoga djelovanja, o čemu svjedoče brojna međunarodna rangiranja na prestižnim svjetskim listama zahvaljujući studioznom radu rektorskog kolegijuma uz vanredne napore akademske zajednice na našim univerzitetskim jedinicama.

I na kraju moj odgovor neodgovornim kritičarima, stara izreka kaže: ’’Kakvi ljudi, takva i priča’’.

Povezane vijesti :

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/62084-hronologija-uspjeha-univerziteta-crne-gore-u-prethodnom-periodu-2019-20

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/80907-uzlaznom-linijom-uspjeha-u-prethodne-tri-godine-univerzitet-crne-gore-ostvario-najbolje-rezultate-rada

 

Medijske objave:

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/285119/na-ucg-nema-korupcije-radimo-transparentno.html

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/bjelica-na-univerzitetu-nema-korupcije

https://m.cdm.me/drustvo/bjelica-kriticarima-kakvi-ljudi-takva-i-prica/

https://www.antenam.net/drustvo/164106-bjelica-odgovorio-na-kritike-kakvi-ljudi-takva-i-prica

https://kodex.me/clanak/213239/bjelica-na-univerzitetu-crne-gore-korupcije-nema

https://www.standard.co.me/drustvo/bjelica-ucg-radi-transparentno-i-zakonito/

https://www.in4s.net/predsjednik-uo-univerziteta-crne-gore-napadaju-nas-oni-bez-naucnih-referenci-politicke-organizacije-kamuflirane-kao-nvo-lazni-profesori/

https://mina.news/crnagora/bjelica-upravni-odbor-ucg-radi-zakonito-i-transparentno/

https://www.pobjeda.me/clanak/bjelica-upravni-odbor-ucg-radi-zakonito-i-transparentno

https://www.mladiniksica.me/dusko-bjelica-na-ucg-nema-korupcije-radimo-transparentno/

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Povodi&clanak=751308&datum=2020-07-09

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.