Pristigle prve prijave za nove doktorske studije održivog razvoja prirodnih nauka i tehnologija




Pristigle prve prijave za nove doktorske studije održivog razvoja prirodnih nauka i tehnologija

Prvi kandidati za nove doktorske studije održivog razvoja prirodnih nauka i tehnologija na Univerzitetu Crne Gore, koje će biti besplatne za prvu generaciju studenata, već su se javili za upis. U toku je akreditacija programa ovih doktorskih studija, a zainteresovani kandidati mogu poslati svoje prijave na mejl adresu: mards@ucg.ac.me

Među prvim zainteresovanim kandidatima je i mr Osman Šurla, nekadašnji student Prirodno-matematičkog fakulteta UCG, danas nastavnik biologije Srednje mješovite škole u Ulcinju “Bratstvo i jedinstvo”.

On se putem sajta Univerziteta Crne Gore i dnevnog lista Pobjeda, informisao o novom programu doktorskih studija koji je nastao kao ishod Erasmus+ projekta Evropske unije ,,Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji – primjer dobre prakse“.

„Smatram da bih, kao profesor u srednjoj školi, mogao da dam veliki doprinos ovom projektu. U ovom programu sam vidio veliku šansu za istraživanja u nastavi prirodnih nauka srednjoškolskog obrazovanja. Obrazovanje i edukacija su suština održivog razvoja i mišljenja sam da bih svojim radom napravio važan korak u ovoj oblasti“, kazao je Šurla.

Koordinator projekta MARDS prof. dr Radovan Stojanović kazao je da se za prvu generaciju studenata neće ograničavati broj mjesta, te da očekuju da se prijave i drugi kandidati.

„Jedan od ciljeva ovog projekta je pokazati na primjeru dvije zajedničke doktorske škole, jedne sa sjedištem u Albaniji, iz polja održivog razvoja i turizma, i druge na Univerzitetu Crne Gore, iz oblasti održivih prirodnih nauka i tehnologija, kako to sve treba da funkcioniše  u praksi. Zato je u nazivu projekta “reforma doktorskih studija” dodato “primjer dobre prakse”. Upis na ove studije će početi odmah po završetku akreditacije", kazao je profesor Stojanović.

Primarni cilj je, dodao je on, poboljšanje nacionalnih politika u oblasti doktorskog obrazovanja u Crnoj Gori i Albaniji, predlogom mjera koje kreatori politika trebaju usvojiti.

Ovaj projekat, vrijednosti 873,120.00 eura, Univerzitet Crne Gore realizuje u saradnji sa ukupno 16 partnera iz Crne Gore, Albanije i zemalja Evropske unije.

Pored doktorskih studija razvijenih u skladu sa EU standardima, trendovima i najboljim evropskim praksama, rezultat ovog projekta je i uspostavljanje saradnje sa EU centrima u procesu doktorskog obrazovanja, što podrazumijeva mobilnost studenata i predavača. Takođe, projektom je predviđena nabavka opreme za laboratorije, kao i ostala infrastruktura koja će omogućiti studentima i akademskom osoblju da dodatno unaprijede istraživački rad.

 

Medijske objave:

https://fosmedia.me/mobile/infos/drustvo/pristigle-prve-prijave-za-nove-doktorske-studije-odrzivog-razvoja-prirodnih-nauka-i

https://volimpodgoricu.me/2020/11/07/pristigle-prve-prijave-za-nove-doktorske-studije-odrzivog-razvoja-prirodnih-nauka-i-tehnologija/

https://www.portalanalitika.me/clanak/pristigle-prve-prijave-za-nove-doktorske-studije-odrzivog-razvoja-prirodnih-nauka-i-tehnologija

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.