Erasmus + iskustvo u Italiji: Predstavljen sistem obezbjeđenja kvaliteta na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Univerziteta Crne Gore učestvovali su na Međunarodnoj nedjelji osoblja (International Staff Week), koju je organizovao Univerzitet Tuscia  (Viterbo, Italija), u periodu od 22. do 26. maja 2023. godine, u okviru Erasmus+ programa.

Jedan dan obuke je u cjelosti bio posvećen predstavljanju sistema obezbjeđenja kvaliteta u ustanovama visokog obrazovanja. Predstavnica Centra za unapređenje kvaliteta, saradnica Aleksandra Mijanović, je prezentovala aktivnosti Univerziteta i Centra i upoznala učesnike sa postupcima akreditacije, reakreditacije, samoevaluacije i akademskog integriteta. Učesnici su bili zainteresovani da postavljaju pitanja i da saznaju više o načinima obezbjeđenja kvaliteta na Univerzitetu Crne Gore.

Posebno je naglašeno da je tema obezbjeđenja kvaliteta u visokom obrazovanju aktuelna širom svijeta, te da univerziteti nastoje da razvijaju mehanizme koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta obrazovanja, ali da je neophodno da svi akteri daju svoj doprinos ovoj važnoj oblasti visokog obrazovanja i razvoju svijesti o kulturi kvaliteta.

Kroz studiju slučaja i poređenja sa sličnim primjerima u radu, učesnici su diskutovali o mehanizmima unapređenja kvaliteta koje bi preduzeli u određenoj oblasti. Mehanizme obezbjeđenja kvaliteta na Univerzitetu Tuscia  predstavila je dr Franceska Marzo , koja je vodila radionicu.

Tokom boravka, učesnici Međunarodne nedjelje osoblja su imali priliku da se upoznaju sa Univerzitetom Tuscia , kao i sa univerzitetima ostalih učesnika kroz uvodna obraćanja.

Takođe, iskustvo Erasmus+ programa razmjene podijelili su i internacionalni studenti, koji trenutno borave na Univerzitetu Tuscia.

Tokom Međunarodne nedjelje osoblja obrađene su i druge raznovrsne teme, kao što su inovativne metode učenja i inkluzivnog obrazovanja, rodna ravnopravnost na univerzitetima, međunarodna razmjena  i drugo.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.