Onlajn kurs Univerziteta Crne Gore o akademskom integritetu predstavljen na seminaru o  kvalitetnom obrazovanju za sve




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Univerziteta Crne Gore učestvovali su na dvodnevnom seminaru  organizovanom u Budvi, u okviru projekta “Kvalitetno obrazovanje za sve“, koji se finansira iz sredstava Evropske komisija i Savjeta Evrope.

Seminar je okupio predstavnike relevantnih nacionalnih institucija, poput Ministarstva prosvjete, Agencije za obezbjeđenje i kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja, Etičkog komiteta i ustanova visokog obrazovanja.

Sa međunarodnim ekspertima iz oblasti obrazovanja, na seminaru „Prevarno ponašanje u obrazovanju – nacionalni i globalni trendovi“, razmijenjena su mišljenja i iskustva o trendovima obrazovanja.

Profesorica Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i članica Odbora za upravljanje sistemom kvaliteta DubravImageka Drakić održala je prezentaciju o onlajn kursevima Univerziteta Crne Gore o načelima etičkog ponašanja u visokom obrazovanju, a koji su kreirani u cilju podizanja svijesti o značaju  akademskog integriteta na svim nivoima visokog obrazovanja.  

Onlajn kursevi   su  realizovani u okviru  završenog projekta „Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju“, koji je bio dio programa "Horizontal Facility" za Zapadni Balkan i Tursku koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope, a sprovodi Savjet Evrope.

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministrastva prosvjete Mubera Kurpejović ukazala je da će izmjene i dopune Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija doprinijeti smanjenju prevarnog ponašanja u obrazovanju, koje predstavlja jedan od izazova današnjice.

Ona je rekla da je cilj pooštravanja kriterijuma za priznavanje inostranih diploma zaštita crnogorskog obrazovnog sistema i tržišta rada od onih diploma koje su prepoznate kao manje kvalitetne i koje dolaze sa ustanova koje ne karekteriše tradicija i dobar položaj na međunarodnim rang listama.

Šef Sekcije za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Herman Špic je naglasio da bi visokoškolski sistemi trebalo da izgrađuju reputaciju svojih studenata i istraživačkog rada na etičkim načelima.

Predstavnica Direkcije za demokratsko građanstvo i učešće Savjeta Evrope, Vesna Atanasova se osvrnula na projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ koji se nadovezao na odlične rezultate postignute u ranijoj fazi Horizontalnog programa

Ona je naglasila da ETINED platforma Savjeta Evrope igra važnu ulogu u projektu inspirišući, između ostalog, i održavanje ovog seminara.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.