Konferencija o doktorskim studijama sa treningom za doktorande na Univerzitetu Crne Gore 3. i 4. novembra




Konferencija o doktorskim studijama sa treningom za doktorande na Univerzitetu Crne Gore 3. i 4. novembra

Konferencija o doktorskim studijama u okviru MARDS projekta, na kojoj će izlaganja imati i vodeći eskperti za reformu visokog obrazovanja i doktorskih studija,  održaće se na Univerzitetu Crne Gore 3. i 4. novembra 2022, u zgradi tehničkih fakulteta.

Na konferenciji će govoriti dr Lucas Zinner, direktor Centra za doktorske studije Univerziteta u Beču, prof. dr Melita Kovačević, sa Univerziteta u Zagrebu i prof. dr Aleksandra Bituskova, sa Univerziteta u Banskoj Bistrici,  prof. dr Biljana Šćepanović, ministarka za nauku i tehnološki razvoj u Vladi Crne Gore, profesori Matjaž Debevc i Andrej Škraba sa Univerziteta u Mariboru, kao i ostali renomirani stručnjaci u oblasti doktorskog obrazovanja i visokoškolskih politika.

Akronim MARDS stoji za projekat Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse, čiji je rezultat prvi međunarodni program doktorskih studija na engleskom jeziku, na Univerzitetu Crne Gore, pod imenom Održivi razvoj.

Prema riječima prof. dr Radovana Stojanovića, koordinatora projekta MARDS i rukovodioca ovih doktorskih studija, Konferencija o doktorskim studijama sa treningom za doktorande okuplja dokazane stručnjake u ovoj oblasti koji će prenijeti potrebna znanja, vještine i smjernice za dalje napredovanje doktoranada.

„Dijelimo zadovoljstvo što ovih dana upisujemo i drugu generaciju doktoranada na programu Održivi razvoj, koji je nastao kao realizacija EU ideje o savremenim doktorskim studijama na našem univerzitetu i u Crnoj Gori. Interesovanje za ovaj program je i ove godine veoma veliko, a imamo prijava čak sa Dalekog Istoka. Da je program prepoznat i cijenjen u zemlji i inostranstvu govori i podatak da je prošle godine privukao skoro petinu upisanih studenata na doktorskim programima našeg univerziteta, gdje postoji 16 programa doktorskog nivoa. Većina upisanih studenata je savladalo definisani nastavni plan i program sa više od 75% uspjeha i odbranila svoje prve naučne radove u okviru prvog Doktorskog simpozijuma Crne Gore, koji je takođe uveden kao novina“, kazao je profesor Stojanović.

On je istakao i da je, kao rukovodilac MARDS programa, ponosan na činjenicu da su u nekim projektnim aktivnostima učestvovali i doktorandi drugih programa, kao što je to bio slučaj sa prvim Doktorskim simpozijumom, gdje su pored MARDS studenata učestovali i studenti drugih doktorskih programa u Crnoj Gori i pet zemalja regiona.

„Na ovom međunarodnom programu, koji se realizuje na Univerzitetu Crne Gore, oko 36% upisanih studenata prve generacije završilo je prethodni nivo obrazovanja na nekom od stranih univerziteta. Neki od njih su se vratili u Crnu Goru radi nastavka studija i stručnog usavršavanja“, kazao je profesor Stojanović.

Na internacionalni duh ovih studija,  dodaje on, ukazuje i podatak da je 83% studenata prve generacije programa Održivi razvoj boravilo na stručnom usavršavanju u inostranstvu, uglavnom na Univerzitetu u Mariboru, u Sloveniji, te da je oko 50% profesora i supervizora bilo  sa stranih univerziteta. Naučna dijaspora Crne Gore i Zapadnog Balkana prepoznala je ovaj program kao mogućnost reintegracije, zaključuje profesor Stojanović.

Projekat MARDS je finansiran u okviru programa Erasmus+ za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.