UNIADRION ITALY – novi KA107 Erasmus + projekat pojačaće saradnju univerziteta Zapadnog Balkana i Italije




Jačanje saradnje između italijanskih i univerziteta Zapadnog Balkana,  sa fokusom na oblasti od značaja za razvoj regije i Strategiju EU za Jadransko-jonsku regiju - EUSAIR samo su neki od ciljeva novog projekta za mobilnost studenata i osoblja.

Projekat e realizovati konzorcijum 13 univerziteta iz Italije i 7 univerziteta iz regiona Zapadnog Balkana, lociraniih  u Jadransko-jonskoj regiji.

Univerzitet Crne Gore jedina je institucija iz Crne Gore koja učestvuje u ovom projektu koji će biti finansiran iz sredstava KA107 Erasmus + programa Evropske unije.

Očekuje se da će projekat doprinijeti porastu vidljivosti i privlačnosti univerziteta Zapadnog Balkana među italijanskim studentima, povećanje mobilnosti studenata i osoblja u regionu Zapadnog Balkana, podizanju svijesti o ciljevima EUSAIR-a kao i razmjeni podataka i ekspertskog znanja između članica konzorcijuma u oblastima od posebog značaja za Jadransko-jonsku regiju.

Za Univerzitet Crne Gore planirano je 12 dolaznih i 12 odlaznih mobilnosti. Studenti će biti u prilici da koriste i mobilnost za praksu (traineeship). Pored ovih mobilnosti, akcenat je stavljen i na proces digitalizacije. Zbog uticaja pandemije Covid 19 na realizaciju mobilnosti, na sastanaku je dogovoreno da konkrus za prijavu za mobilnosti u okviru ovog projekta bude objavljen u septembru ove godine, te da njihova realizacija započne u ljetnjem semestru 2021/2022. godine.

Koordinator projekta je Univerzitet u Ankoni na kojem se nalazi i sekretarijat Uniadrion asocijacije www.uniadrion.net  čiji je UCG aktivni član od njenog osnivanja.

UniAdrion je asocijacija univerziteta i istraživačkih centara Jadransko-jonske regije osnovano 2000. godine sa ciljem stvaranja trajne veze između ovih institucija, u okviru Jadransko-jonske inicijative. Članovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije sarađuju uglavnom kroz sprovođenje nastavnih i istraživačkih inicijativa, poput istraživačkih projekata, ljetnjih škola i drugih aktivnosti. Saradnja je usredsređena na različite teme, u skladu sa stubovima EU strategije za Jadransko-jonski region (EUSAIR https://www.adriatic-ionian.eu/about-eusair/ ): plavi rast, povezivanje regiona, kvalitet životne sredine, održivi turizam i kulturno nasleđe, društveni izazovi, ekonomska i politička analiza.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.