Poziv za učešće na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji Solidarnost u kulturi: Zaštita kulturne baštine u kriznim uslovima




Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od 18. do 20. marta 2021. godine ogranizuje međunarodnu konferenciju Solidarnost u kulturi: Zaštita kulturne baštine u kriznim uslovima (Solidarity in culture: Heritage protection under conditions of crisis). Učesnici se mogu registrovati putem sljedećeg linka https://bit.ly/3bRNVrD do 15. marta ili ranije ukoliko se prijavi 500 učesnika.

Konferencija „Solidarnost u kulturi“ (Solidarity in Culture) obuhvata 18 plenarnih prezentacija i gostujućih predavanja, 28 izlaganja, 18 poster prezentacija, 4 radionice i okrugli sto, na kojima će biti prezentovane metode i prakse u kutlurološkom sektoru, rezultati istraživanja i praktični primjeri, kao i profesionalna iskustva u kontekstu očuvanja kulurne baštine u kriznim uslovima.

Organizacija konferencije je odgovor na savremene sveopšte prijetnje očuvanju kulturne baštine, kao i na neophodnu potrebu da se uspostavi sveobuhvatan planirani sistem njene zaštite. Svrha Konferencije je naglašavanje potrebe kreiranja integriranog, uključivog i pomno promišljenog pristupa zaštiti kulturne baštine, tematiziranje različitih oblika unutarsektorske i međusektorske saradnje, kao i  promocija saradnje i solidarnosti među kulturnim ustanovama u datom kontekstu.

Partneri konferencije su Hrvatski državni arhiv, Hrvatska grupa međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela (IIC), Hrvatski nacionalni komitet međunarodnog vijeća muzeja (ICOM), Etnografski muzej, Laboratorij za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđer Bošković, Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, te Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba.

Svi detalji o konferenciji dostupni su na veb-sajtu http://hpcc.nsk.hr/.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.