Program Ekonomskog fakulteta sličan programu u Gracu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dženeta Tuzović se u okviru Erasmus + programa prijavila na Univerzitet u Gracu zato što je to bila odlična prilika da usavrši njemački jezik na drugom najstarijem univerzitetu u Austriji, koji studentima pruža odlične uslove za studiranje. 

“Na dobijanje stipendije utiče mnogo faktora: od prosjeka, do poznavanja jezika. Ja sam neko ko se dosta posvećuje vannastavnim aktivnostima i mislim da se to cijenilo u mom CV-u, kao i poznavanje njemačkog jezika i želja da ga usavršim na njemačkom govornom području. Ne mogu da kažem šta je presudno za dobijanje stipendije ali u suštini je bitno da pokažemo da želimo da razvijamo sebe i da smo odlučni, samostalni i sposobni da se snađemo u drugoj zemlji”, smatra Dženeta.

Doček inostranih studenata je bio organizovan i ni u jednom trenutku se nije osjećala izgubljeno ili zbunjeno. Karl-Franzens univerzitet u Gracu je, kaže Dženeta, velika i razvijena institucija gdje je sve objašnjeno i organizovano do najsitnijih detalja.

“Kada razmislim o protekla dva mjeseca, ne mogu da se sjetim nijednog trenutka u kojem mi je bilo preteško ili da sam imala neku bezizlaznu situaciju, ali izdvojila bih možda prvu nedjelju kao najtežu. Odjednom sam imala mnogo obaveza oko registrovanja na fakultet, prijavljivanja boravka, nabavljanja SIM kartice... Tu je dolazilo do nekih komplikacija, ali sam sve rješavala uz pomoć buddy-a, lokalnog studenta, kaže ona. 

Na Univerzitetu u Gracu je, kako navodi Dženeta, sve podređeno studentima. Tu su studentski popusti, prostorije za učenje na svakom ćošku, bogate biblioteke, bogata baza podataka, u kojoj možete da izučavate što god vas zanima. Nije imala problema da pronađe predmete koji su kompatibilni sa predmetima na matičnom fakultetu.

“Kad uporedim Ekonomski fakultet na Univerzitetu Crne Gore i fakultet ovdje u Gracu, moram da kažem da se radi na sličan način. Predavanja su organizovana na sličan način, bodovanje, očekivanja od studenata i aktivnosti koje studenti mogu da rade su veoma blizu onoga što radimo u Crnoj Gori. Tako da moj matični fakultet jako dobro parira ovim evropskim standardima, na šta sam ponosna”, kaže ona. 

Grac je odmah oduševio svojom arhitekturom, očuvanim starim gradom pod zaštitom UNESCO-a i navikama građana u Gracu koji se često voze biciklo.

“Čini mi se da sam više bicikala vidjela samo u Amsterdamu“, priča Dženeta “Kulturološke razlike se odmah osjete čim samo malo pogledate oko sebe. Nema pušenja u zatvorenim prostorijama. Otpad se selektivno baca. Radno vrijeme je drugačije. U početku mi je bilo teško da se naviknem na to da posle 20h teško da ću naći prodavnicu da kupim namirnice, a nedjeljom tek da ne pomišljam na to, jer ništa ne radi, pa moram uvijImageek imati zalihe hrane i svega što mi je potrebno. U suštini kulturološke razlike postoje, ali nije ništa što se ne može prihvatiti i na šta se ne mogu navići, tako da nisam doživjela kulturološki šok, već mi je jako dobro legla ova promjena i osjećam se kao kod kuće.  Voljela bih da se u Crnoj Gori primjenjuju ova pravila o pušenju. Jer meni to jako smeta kao nepušaču, a ovdje u Austriji se osjećam kao da se poštuje činjenica da sam nepušač, dok u Crnoj Gori to nije slučaj“. 

U slobodno vrijeme sa stranim studentima Dženeta upoznaje Grac i Austriju, na putovanju u novi grad, odlazak na žurku  ili barem piknik na brdu u centru Graca,  što je, kako kaže, pravo uživanje. 

Za kratko vrijeme stekla je puno novih prijatelja iz raznih zemalja.

“Moram da naglasim da je većina njih iz Španije i da imam osjećaj da ću prije usavršiti španski jezik nego njemački. Šalu na stranu, najviše sam se zbližila sa djevojkom iz Crne Gore, Lejlom, koja je takođe na programu razmjene kao i ja. Imamo slična interesovanja i ciljeve, tako da uvijek planiramo sve aktivnosti zajedno i podržavamo se, što mi puno znači. Nadam se da će sva ova prijateljstva potrajati i kada se razmjena završi. Neki od prijatelja već planiraju posjetu Crnoj Gori i to me jako raduje“, kaže ona. 

Studentima koji imaju želju da odu na program razmjene preporučuje da se ne dvoume, da obogate svoj studentski život jednom avanturom kao što je Erasmus, da vjeruju u sebe i sigurno će uspjeti.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.