Otvoreni poziv za Međunarodni umjetnički projekat „Oni žive“




Otvoreni poziv za Međunarodni umjetnički projekat „Oni žive“

Sjećate li se dana iz studentskog doma ili znate nekoga ko ih se sjeća?

Imate priče, fotografije, dokumenta ili predmete iz ovog perioda?

Institut za savremenu umjetnost poziva bivše i sadašnje stanare studentskih domova u Crnoj Gori da se priključe projektu „Oni žive“ -  studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse” tako što će sa nama podijeliti svoja sjećanja, anegdote, foto i dokumentarne materijale ili suvenire koje čuvaju iz studentskih godina. Pridružite nam se u stvaranju kolektivne istorije studentskog života i omogućimo da vaši materijali postanu dio ovog važnog kolektivnog sjećanja. 

Projekat „Oni žive“ bavi se studentskim životom od kraja Drugog svjetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među polovima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata.

Cilj projekta je podsticanje studentske populacije da učestvuje u razumijevanju i zajedničkom kreiranju savremene umjetnosti, koristeći arhivske materijale i učestvujući u praticipativnim umjetničkim aktivnostima tokom rezidencijalnih boravaka umjetnika u studentskim domovima.

Kako se možeš uključiti?

Zakaži intervju ili pošalji - skenirane fotografije, dokumenata ili druge materijalne uspomene koje pripadaju periodu života u studentskim domovima na mail: studentskiarhiv@ica-me.

Pišite na mail ili na Facebook stranicu Instituta za Savremenu Umjetnost  i naš arhivista će vas kroz nekoliko jednostavnih koraka upoznati sa načinom korišćenja materijala i jasnom regulativom arhiviranja vaših fotografija u okviru onlajn kolekcije “Oni žive”.  Fotografije i ostala dokumenta ne zadržavamo, već ćemo ih odmah nakon skeniranja vratiti vlasniku.

Fotografije, audio intervju i ostali materijali biće arhirivani u okviru onlajn kolekcije pod nazivom “Oni žive” na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi “Topoteka” (https://www.topothek.at/en) i zvaničnom sajtu projekta http://theylive.eu/index.php paralelno sa kolekcijama o studentskim životima u Beogradu, Zagrebu, Rijeci i Madridu.

Projekat se realizuje u okviru programa za kulturu i medije Evropske Unije “Kreativna Evropa”. Pored Instituta za savremenu umjetnost, u projektu učestvuju Međunarodni centar za arhivska istraživanja „Icarus” iz Zagreba, Akademija primjenjenih umjetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida, kao i Dom kulture Studentski grad Beograd, koji je lider projekta.

Realizaciju projekta podržalo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Više o projektu na:      https://www.dksg.rs/lat/poceo-je-medjunarodni-umetnicki-projekat-pod-nazivom-oni-zive--studentski-zivoti-otkriveni-kroz-kontekstualne-umetnicke-prakse/

Facebook kontakt:      https://www.facebook.com/Institut-za-savremenu-umjetnost-125290077920962/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.